Александър Николов, по-известен като Алек Сандър, музикален продуцент, композитор и

...
Александър Николов, по-известен като Алек Сандър, музикален продуцент, композитор и
Коментари Харесай

Алек Сандър: Подхождам към проектите си като към математически формули

Александър Николов, по-известен като Алек Сандър, музикален продуцент, композитор и артист, в изявление за утринния бло " Добро утро, България " на Радио " Фокус "

Българинът Алек Сандър записа ария с две от легендите на рап музиката – Снуп Дог и Лил Уейн. Песента излезе предишния месец, а повече за нея ще ми опише и самият Алек, който е мой посетител в студиото. Интересна ария, разкажи ни за нея. Тя е към този момент много известна. Как се зароди концепцията?


Тази ария е сякаш песента, която най-дълго приготвям от всичките мои песни. Над година се приготвяше. Започнахме предишния август с българина Никола Томов – Ник Томс, с който вършим музика дружно. И през зимата, когато бях в Ню Йорк, там пък пуснах тази ария и няколко други дема на един продуцент, който е доста огромен в промишлеността – споделя се Брент Колатало. И ето тук мога при теб да се похваля – с нещо, той е продуцирал песни за едни от най-големите имена в поп музиката в света, като Лейди Гага, Еминем, Дрейк, Френк Оушън, BTS, в смисъл, работил е с всички и инцидентно стигнаха моите дема до него и той си избра от тези песни, които му пратих, тъкмо тази, тъкмо този бийт, който го правихме с българина Ник Томс, и сподели " Ами, може да работим по тази ария “. И това беше януари-февруари, а пък тогава посредством един човек, който ме беше свързал на времето с Джуси Джей, моята ария Yerba с Джуси Джей, посредством него пък стана връзката със Снуп Дог и Лил Уейн. Между другото, бяха и няколко други рапъра.

В обкръжението там.

Да, бяхме се пробвали да се свържем с повече, с цел да забележим къде какво ще стане, и чакахме единствено един от тях да каже " Да “, само че най-после стана по този начин, че и екипът на Лил Уейн, и екипът на Снуп Дог споделиха " Да “ за този план. И ето, че толкоз дълго време – това беше през февруари, след това март, април снимахме клипа и чак в този момент, една година по-късно песента се появи на бял свят.

Какво е да пееш с едни от най-известните рапъри на Западния бряг?

Наистина изпитвам нещо като natural high към момента, макар че мина един месец от премиерата. Чувствам се като в нещо като в друга действителност, тъй като това ми отвори доста порти. Свързаха се с мен доста продуценти от чужбина. Един от тях примерно е Бент, за който в този момент мога да опиша. Бент е извънредно известен в " Spotify “, има над 1,3 милиона слушателя в " Spotify “. Той се свърза с мен, откакто излезе песента, и ми предложи да направи ремикс. Неговите сингли имат по 20, по 30 милиона стриймвания в " YouTube “ и така нататък, и той прави такива slap house, dance ремикси, тъй че напълно скоро, до един месец ще има и ремикс на песента със Снуп и с Уейн. Това е единствено едно от нещата, които почнаха ей по този начин да ми се случват след излизането на песента.

Спомена " Spotify “ – там също ти бележиш страхотни резултати.

Да, мога и тук, пред теб да се похваля – сега Алек Сандър е българинът с най-вече месечни слушатели в " Spotify “.

Страхотно .

Някъде към 400 000 са, те всеки ден се менят. И тук не приказваме за стриймове, ами приказваме за самостоятелни слушателя, тъй като стриймовете на песента са доста повече. Тя е някъде към 700 000 към този момент в " Spotify “, а в " YouTube “ са 2 милиона. И това е нещо, което когато се случваше, аз примерно имах някъде към 30-40 месечни слушатели, след това, когато излезе песента, станаха 80, след това 100. И това, като ти се случва пред очите и ти, като си музикант, това сякаш е най-важното. Защото ние в днешно време толкоз доста сме фокусирани върху лайковете в " Instagram “, върху лайковете в " TikTok “ само че те са до време и те сякаш като музикант не те удовлетворяват чак толкоз доста, колкото примерно " Spotify “ или " YouTube “, където хората влизат и в действителност слушат музика и са там поради музиката, а не поради това, че примерно ти в последното видео си си показвал плочките или задните елементи, или тъй наречените

Алек, на какво залагаш в твоята музика, която правиш и която искаш да правиш? На какво най-много залагаш?

Интересен въпрос. Това, което прави усещане на моя екип, е, че аз подобавам към плановете си като към математически формули от време на време. Това, което за мен е добра формула, е да се качва песента в няколко разновидността, на няколко " YouTube “ канала, в другите платформи, тъй като аз като композитор на песента и като текстописец – 1/3 текстописец, другите 2/3 са на Снуп и на Уейн в тази ария, само че като композитор и като текстописец за мен не е значимо да бъде на едно място една ария, ами да бъде на колкото се може повече места, тъй като от всичките стриймове, аз като криейтър на тази ария профетирам от това. И по тази причина се пробвам, когато пущам песни, да имат разнообразни версии – да имат еxtended версия за диджеите, да има ремикси, да има примерно хоризонтално и отвесно видео, да може да стигне до оптимален брой хора. И това също по този начин се пробвам и в самото правене на песните. Още в самия план, когато върша ария, през цялото време премислям – но това става примерно по този начин, само че може пък да стане пък и като поп версия. И по тази причина, когато работехме със Снуп и с Лил Уейн, също първоначално концепцията беше да бъде единствено един от двамата. И Брент, самият продуцент, сподели " Нека да бъде единствено един, няма потребност от двама “, те са задоволително огромни като имена и двамата, само че аз взех решение.

Когато е, да е, да бъде и с двамата.

Когато е, да е - двама такива реализатори да се съгласят да бъдат в твоя ария.

Да.

И споделих си – това ми е моментът, би трябвало да стане.

Каза, че залагаш на разнообразни канали, с цел да достигнеш до необятната публика. Ти си един от дребното реализатори, които в действителност залагат на особеното звучене в днешно роме. В България си определян като провокативен. Как ще коментираш тези неща? Ти самичък по какъв начин се определяш?

От самото начало в България постоянно ми е тръгнало на кавги, което аз не го диря. Примерно преди две години и половина пуснах тази ария с Джуси Джей, Yerba, и тя се въртеше супер доста в българския ефир. И след четири седмици ротация по всички медии внезапно на хората от Съдебната палата им хрумна, че  по какъв начин по този начин са ми дали да снима в Съдебната палата моя клип.

Да, имаше скандал, да, да.

И стана скандал със Съдебната палата. Винаги към мене има някакви кавги, които аз не ги диря. Аз не диря това да бъда провокативен, само че очевидно фактът, че пребивавам в чужбина и имам едно друго мислене, това очевидно на хората тук, в България, им наподобява доста провокативно, което за мен е доста огромен абсурд, тъй като тук всички българи са привикнали, цяла генерация, към този момент втора генерация израства с чалгата. Нека да си го приказваме намерено. Там всичко е голо, там всичко е на показ, там всичко са плочки и джуки, само че сякаш там е ок. Но когато примерно аз дойда от Ню Йорк и покажа едно друго разголване – тук не става въпрос за това разголване, което е баналното – приказваме за по-авангардни, модерно неща, тогава пък това нещо внезапно става доста скандално за българина. Двоен стандарт има, което е малко за мен излишно, тъй като много постоянно хората, които слушат поп музика, слушат и поп фолк, и противоположното. И защо би трябвало да се вършим в този момент, че имаме един стандарт пред единия, само че различен стандарт пред другите?

Обмисляш ли да се докоснеш и до други огромни звезди, плануваш ли нови планове? Да разкриеш за слушателите на " Фокус “.

Аз премислям и замислям, само че каквото премислям аз, е едно нещо, а каквото Бог е решил, е друго. И сега имам план с един отново доста прочут реализатор, отново е рапър, в действителност отново е от тези топ имена в света, само че не желая да разгласявам кой е, тъй като до момента в който не е подготвен планът, до момента в който не се е появил на белия свят.

Суеверен си значи.

Ами да, да не стане по този начин - гледай тоя какъв брой се хвали, по какъв начин си е повярвал и най-сетне да не му се случат нещата. Така беше със Снуп Дог, аз до финала, най-докрая чаках, чаках, чаках, чаках, чаках и към този момент, когато стана подготвен клипът, когато беше всичко към този момент заложено в системата и към този момент беше ясно, че няма по какъв начин да не излезе това нещо, тогава към този момент го разгласих.

Какво ти дава музиката?

Музиката ми дава една опция да бъда хай без да пия алкохол или без да използвам никакви други субстанции. Просто аз се усещам един нечъръл, все едно пийнал от живота, в случай че по този начин можем да го кажем. Аз от 10 години не пия алкохол, апропо, не използвам такива субстанции, които те упойват, и сякаш музиката по този начин – да, нещо като положителна дрога за мен.

Ти живееш в Съединени американски щати. Когато си дойдеш тук, по какъв начин се чувстваш? Правиш ли  разлика?

Да. И апропо, знаеш ли какво съм забелязал – че в последните години българите стават все по-позитивни, все по-отворени и все по-хепи, нещо, което преди, когато се прибирах тук, не беше по този начин. Тук хората доста мразеха България, мразеха… всичко мразеха – това да си българин е най-долното, най-последното. Но какво стана – очевидно хората започнаха да обикалят света всеобщо, видяха, че и в Америка, и в Лондон, и еди-къде си може да бъде, с опрощение...

Видяха, че на всички места е едно и също. И в това време тук и нещата се усъвършенстваха, инфраструктурата ни е доста по-добра, пътищата, освен, метро, всичко. И всичките градове, освен в София, ами всеобщо слушам хора, които споделят Варна е добър град за живеене, Пловдив е добър град за живеене. Дори скоро имах присъединяване в Италия, където една италианка ми показа по какъв начин доста обича България, толкоз доста й харесвало, доста постоянно ходила. Аз крещя: Ами ти в кой град отиваш? И чакам тя да ми каже София, нещо Варна, от ези огромните. Тя вика – " Не, Шумен “. Аз крещя: Как по този начин Шумен? Аз даже не съм ходил в Шумен. Тя вика " Много обичам Шумен, доста ми харесва “. И ето, че щом даже на чужденците към този момент им харесва в провинцията, и тук от българите като го слушам, сякаш в действителност има нещо, което се задвижва тук, в България, и нещата май отиват на добре.

Ние ти пожелаваме доста триумф!

Благодаря на теб, на радиото и на всички българи, които слушат сега. Нека по този начин да останем – положителни.

Да, да бъдем положителни. Благодарим ти.

Благодаря.

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР