Александър Мумджиев - инспектор от Инспектората към Висшия съдебен съвет

...
Александър Мумджиев - инспектор от Инспектората към Висшия съдебен съвет
Коментари Харесай

Пробив: ИВСС видя престъпление на Гешев и сезира Гешев. Гешев престъпление не видя

Александър Мумджиев - контрольор от Инспектората към Висшия правосъден съвет е пратил на Върховна касационна прокуратура сигнал против основния прокурор Иван Гешев поради делото „ Недосегаемите “, написа

За по-малко от 50 дни ВКП, Специализираната прокуратура и Специализираната апелативна прокуратури са „ установили “, че няма данни Иван Гешев да е направил закононарушение по „ Недосегаемите “ и против него не би трябвало да бъде формирано досъдебно произвеждане. Това „ изпиране “ може да се конкурира по скорост и успеваемост единствено с изпирането на Пеевски от ДАНС. Все отново е налице пробив, че инспекцията не е била смачкана още на равнище ИВСС.

Припомняме, че съгласно наши източници в намерено правосъдно съвещание по друго дело, против част от участниците в тази незаконна група са били прочетени разпечатки от диалог сред членовете на ОПГ „ Недосегаемите “, в който се артикулира информацията, че има приготвени 50 000 за Иван Гешев, тогава наблюдаващ прокурор по „ Недосегаемите “.

Прокуратурата се озовава в извънредно нежеланата обстановка да образува предварителна инспекция против основния прокурор, откакто е сезирана от Александър Мумджиев – контрольор от Инспектората към Висшия правосъден съвет. На него е разпределен сигнал на следователя Бойко Атанасов против основния прокурор Иван Гешев, който Атанасов е пратил до министъра на правораздаването. Сигналът е получен от ИВСС на 25.01.2022 година, откакто им е препратен по подготвеност от Министерството на правораздаването.

След като се среща с изложеното, Мумджиев установи, че в сигнала се изнасят изказвания за осъществени закононарушения от общ темперамент. Проблемният проблем е делото „ Недосегаемите “, което в началото е следено от прокурорите от СГП Юлия Христова и Явор Димитров. Впоследствие, съгласно Атанасов, в нарушаване на Закон за съдебната власт, като наблюдаващи прокурори са включени още командирования от СРП Иван Гешев и Любка Кръстева, командирована от районна прокуратура Пловдив.

Това се случва директно след задържането на проведената незаконна група на 15.04.2010 година и обезпечаването на огромен брой доказателства. По досъдебното произвеждане към оня миг има натрапен запор на 820 000 лева в „ Уникредит “ по сметка на сдружение с фиктивна активност.

В сигнала си Атанасов разказва „ пазарлъците “ на Гешев с обвинявания и след това наказан, като началник на ОПГ Владко Лазаринов Димитров. Непосредствено преди избирането на Гешев за основен прокурор със смущаващи диалози сред прокурора Гешев и обвинения Димитров. Висш съдебен съвет обаче не се разколеба в избора си, макар очевидните нередности, изложени в обявата, а прокуратурата не откри за нужно да се самосезира.

„ Пазарлъци “ сред Гешев и Димитров се водят за размера на наказването на останалите обвинени. Ръководителят на ОПГ-то декларира, че всички членове на незаконната организация ще се признаят за отговорни, само че изискването му е обвинената Камелия Георгиева да бъде освободена от наказателна отговорност.

На 03.08.2011 година сред прокурора Иван Гешев и обвинените е подписано съглашение, което е импортирано за утвърждение в Софийски градски съд. Това дело обаче е единствено и само за проведена незаконна група. То се трансформира в първата неоправдателна присъда по член 321 от Наказателен кодекс, реализирана от СГП. Материалите за данъчните закононарушения са отделени в друго досъдебно произвеждане, което е прекъснато с разпореждане на прокурорите Гешев и Кръстева от 04.04.2013 година

В сигнала си Атанасов акцентира, че с постановлението за преустановяване на наказателното произвеждане против Владко Димитров, Борислав Христов и Ясен Савчовски, Гешев е осуетил наказателното гонене против тях и то в миг, когато обвинените към този момент са се признали за отговорни и са наказани като участници в ОПГ. Следователят прави искане за осъществяване на инспекция на достоверността на изнесеното в сигнала против Гешев за разстройване на наказателно гонене.

След запознаване със сигнала, Александър Мумджиев установи, че той съдържа изказвания за осъществено закононарушение от общ темперамент. Затова го изпраща по подготвеност на Върховната касационна прокуратура. Всъщност, решението на Мумджиев е изненадващо. Той би могъл да го „ смачка “ на равнище ИВСС, само че не го прави. След като сигналът попада във ВКП от там експресно го изпращат по подготвеност на Специализираната прокуратура, която естествено отхвърля да образува досъдебно произвеждане против Гешев.

Апелативната профилирана прокуратура удостоверява решението на долната инстанция в деня, в който влизат в действие измененията в Закон за съдебната власт, с които се закрива профилираното правораздаване – на 18 април тази година. В бързината обаче държавното обвиняване някак си пропуща да уведоми жалбоподателя Атанасов.

Бързината, с която се движи преписката, ясно свидетелства, че никой прокурор даже и не си е помислил да ревизира изложената в сигнала информация. Атанасов не е разпитан. Едва ли е разпитван и който и да е от другите евентуални очевидци. Камо ли пък да са били взети свидетелски показания от самия Гешев. Вероятно просто са били писани мигновени отводи от формиране на досъдебно произвеждане.

Остава отворен въпроса, в качеството си на началник, упражнил ли е Гешев „ контрол за правда “ над работата на прокурорите, които са били натоварени да ревизират направил ли е той закононарушение.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР