Александър Манолев е смятан за част от младите и обещаващи

...
Александър Манолев е смятан за част от младите и обещаващи
Коментари Харесай

Зам.-министърът на икономиката и номиниран за министър на транспорта Александър Манолев пред „Труд“: Направих крачка назад, за да разсея всяко съмнение

Александър Манолев е считан за част от младите и обещаващи фрагменти на ГЕРБ. С обучение в чужбина, с управнически опит в редица компании, със личен бизнес и доста дейна обществена политика в бранш стопанска система. Това докара и до разумната му номинация за министър на превоза.

Всичко изглеждаше решено до изненадващото му отдръпване на номинацията в четвъртък, „ след открит и мъжки диалог с премиера Борисов “. Въпреки че той не назова причина за решението си за наблюдаващите стана ясно, че мотивът е медийна обява, която внушаваше за съмнителни бизнес партньорства и нерешени правосъдни каузи, в които взе участие Манолев.

За да разберем какви са аргументите и истината за неговото минало, го потърсихме за коментар.

– Г-н Манолев, каква беше същинската причина да поискате отказ на кандидатурата ви за министър на превоза?
– Не мисля, че има нещо неизказано – още в четвъртък разгласих всичко, което ми е известно. От момента, в който бях номиниран за министър на превоза против мен стартира целенасочена акция, която закупи плашещи размери. Извадиха се правосъдни решения, насложиха се обстоятелства, направиха внушения все едно съм нарушител. Смятам, че това бе координирана акция, тъй като всичко бе проведено безусловно в последните часове преди да бъда определен за министър на превоза. Единствено обстановката с неподписания декрет предотврати опита в първата минута, в която съм определен към този момент да се наложи да давам пояснения. Същевременно аз съм заемал редица позиции в държавната администрация – бях заместник-министър на туризма и ръководител на Държавната организация за метрологичен и механически контрол. Постигнах отличен резултат на последните парламентарни избори като получих над 6700 персонални преференции. Всичко това концентрира медийното внимание. Редица публицисти писаха по какъв начин съм постигнал този резултат. Ако имаше нещо скандално към моето име, нямаше ли да излезе още тогава? В следствие бях номиниран и за заместник-министър на стопанската система, бил съм на десетки и даже стотици обществени събития. И внезапно някои хора схванаха, че живея в нощта преди да бъда определен за министър.

– Много въпроси се повдигнаха и към вашето бизнес минало?
– Трябва да уточним нещо изрично – в моето бизнес минало нямам безусловно нищо, от което да се тормозя или което да бъде подозрително. Как може това, че аз познавам човек, който познава трети да ме прави непосредствен до него или до избрана група. Да не приказваме, че пропуснаха да отбележат, че едната компания даже не е почнала да работи, тъй като е безусловно детска работа от преди 20 година Но тематиката, която за мен бе огромната цел на офанзивата, бе пътната сигурност и това е повода да реша да се откажа от поста. Извадиха дело за пътен случай, по което съм изцяло оневинен на две инстанции – има експертизи, свидетелски показания, даже видео запис. Всичко е безусловно изрично в моя отбрана. Но когато видях публикацията си дадох сметка, че влизам в класическата роля да „ изяснявам, че нямам сестра “.

– И все пак, в случай че всичко е толкоз изрично във ваша отбрана, какъв бе казусът да го обясните?
– Проблемът е информационен. Имаме оставки на трима министри поради тематиката пътна сигурност. И внезапно излиза информация, в която се оповестява, че новият министър има дело за пътно транспортно произшествие. Вие сте публицист, Вие ми кажете какви щяха да са заглавията?! Щяха да са нужни седмици, в случай че не и повече, с цел да се почисти тематиката, а даже и тогава несъмнено у хората щеше да остане неприятен усет. И всичко е заради един простоват подробност, който бе пропуснат – че в действителност съдът е безапелационен, че няма пътно-транспортно произшествие. Доказано несъмнено. Но нали знаете какво ще кажат – тъй като е човек от властта, по тази причина му се е разминало. Вкаран бях в един филм, за който не бях подготвен.

– Наистина ли сте толкоз обезсърчен, колкото звучите и мислите, че е по-добре да се откажете, вместо да се борите?
– Обезсърчен може би е най-точната дума. От няколко години съм в политиката и към този момент мислех, че съм претръпнал към безпочвени обвинявания, към интригите и опитите да те саботират. Абстрахирал съм се от всичко това и съм се стремял да работя по този начин, че резултатите да се виждат. Когато пристигна предлагането да поема позицията министър на превоза, осведомителните технологии и известията взех решение, че всичко, което съм приключил през последната година и половина и цялата сила, която съм вложил е забелязана и оценена. Оказа се обаче, че не съм бил подготвен за това, което ми готвят. То мина всякаква граница. Аз имам семейство и не мога да им причиня всичко това.

– Все отново това решение не пристигна ли прочувствено? И кой в действителност го взе – Вие или министър председателят?
– Може и да е било прочувствено. В подобен миг не можеш да погледнеш нещата в профил. Но когато министър председателят ми се обади, с цел да ме пита правилни ли са тези неща за случая и какво в действителност се е случило си дадох сметка, че това е единствената виновна позиция, която мога да заема. Защото напълно естествено всички въпроси щяха да се стоварят към него. Но това не е всичко – от момента, в който бях публично номиниран аз започнах да работя по тематиката. Дори имах няколко неофициални срещи с сектора – желаех да знам къде усещат най-големите проблеми и да пускам с оферти за решаването им. Защото в този бранш няма време за губене. И внезапно се оказа, че най-големият проблем не са положението на железницата, пакетите подвижност, които могат да вземат хляба на хиляди хора или инфраструктурните планове за милиарди, а кой съм аз и по какъв начин съм попаднал на този пост. Няма по какъв начин да работя в тази обстановка и да покажа резултати. Оказа се, че през последната седмица е трябвало да мисля по какъв начин могат да ме нападат, а не какво ще свърша за бранша.

– Откъде съгласно Вас пристигна тази офанзива и кой стои зад нея? И с какво вие сте толкоз неуместен?
– Не мога да си дам отговор на този въпрос. Явно обаче и всички странични наблюдаващи не съумяват, тъй като през последните дни бях пришиван към всевъзможни бизнес групи и лобита и вкарван във взаимно изключващи се тези. Може би някой се е тормозил тъкмо от това – че на поста отива самостоятелен човек или някой се е уплашил от концепциите, които имах. Не изключвам и тезата, че аз съм просто една косвена жертва в опит да се дискредитира държавното управление. Защото всяко предопределение се прави от премиера и всеки въпрос по биографиите на претендентите се насочва към него. Разбирам това и не желаех различен да изяснява нещата, които ме касаят персонално.

– Всъщност президентският декрет забави гласуването Ви. Съжалявате ли за това? В последна сметка към този момент можеше да сте министър.
– Неподписаният декрет може би е най-щастливата случайност за мен, тъй като не разреши да попадна в този сюжет. За мен виновната постъпка бе да направя крачка обратно, с цел да разсея всяко подозрение. Няма да скрия, че в началото бях толкоз омерзен и обиден, че смятах да оставя всичко и просто да се махна от политиката. Но си дадох сметка, че не би трябвало да вземам решение под страст. Най-много натежа фактът, че на последните парламентарни избори токова доста хора дадоха персонална поддръжка за мен. Сигурно звучи клиширано, само че аз нося отговорност пред тях.

– Сега към този момент взели ли сте изрично решение – оставате ли на поста заместник-министър на стопанската система?
– Това значително зависи от нещата, които ще се случат в идващите дни. Много хора ми се обадиха да ме поддържат, големи бизнес организации като КРИБ се оповестиха в моя отбрана, даже транспортният отрасъл излезе с позиция, което изненада и мен. Видях и доста почтени и справедливи журналистически репортажи за цялата обстановка. Много хора, които нито съм срещал, нито познавам признават, че има нещо, което е доста подозрително в метода, по който се случи всичко. Сега за мен е най-важно да съм сигурен, че съм изчистил това леке от името си. Но несъмнено министър-председателят е този, който назначава и освобождава членовете на изпълнителната власт.

– Тези организации, които се изрекоха във ваша поддръжка ви приканват и да размислите. Има ли противоположен път към поста на министър на превоза за вас?
– Много съм признателен за тази поддръжка. С КРИБ работим в доста тясна връзка, изключително по образуване на бизнес конгреси в България и чужбина, и подготовка на общи делегации, тъй че схващам тази поддръжка като оценка за цялата ми работа. Транспортният отрасъл може би ме поддържа, тъй като тези хора усещат потребността оптимално бързо някой да поеме бранша. Аз им бях споделил, че незабавно откакто бъда определен отпътувам за Брюксел да беседваме по пакетите Мобилност с Европейската комисия. Сигурен съм, че ще се откри оптимално положителното решение макар обстановката. За мен най-важното е да изчистя името си. Всичко останало е на назад във времето все още.

Нашият посетител
Зам.-министърът на стопанската система и номиниран за министър на превоза Александър Манолев е получил висшето си обучение в University College London, Англия. Преминава специализации в България и чужбина в региона на планове с европейско финансиране, вложения и бизнес връзка. Владее британски, испански и гръцки език. Участвал е в подготовката на планове по предприсъединителните стратегии в Националното съдружие на общините в Република България. Работил е в региона на маркетинга на приблизително и висше управническо равнище в редица компании. Заемал е позициите зам.-министър на туризма и ръководител на Държавната организация за метрологичен и механически контрол. Беше определен за депутат на последните парламентарни избори и в следствие назначен за зам.-министър на стопанската система.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР