Александър Горчев Александров е доктор по история. Той е кмет

...
Александър Горчев Александров е доктор по история. Той е кмет
Коментари Харесай

Кметът на Велики Преслав: Със закон за Великите стари столици искаме регламент на отговорности и задължения

Александър Горчев Александров е лекар по история. Той е кмет на Велики Преслав от 2011 година Бил е зам.-директор и преподавател по история и философия в Смядово, шеф на учебното заведение в с. Троица, шеф на филантропичната гимназия в Шумен, преподавател в гимназията по селско стопанство във Велики Преслав, зам.-кмет по култура, обучение и просвета в община Велики Преслав, шеф на археологическия музей в града, общински консултант.
Г-н Горчев, по какъв начин завършихте финансовата 2017-та година?
Не са излезли дефинитивно всички данни, само че сме изпълнили личните доходи на 105% и на 98% финансовата стратегия, която беше утвърдена за цялата година. С изключение на две неща, които са свързани с проектирания на два обекта и един незавършен ремонт. Изпълнението е положително и има доста неща за извършване, само че избирам да ги обсъждаме на 15 януари първо с Общинския съвет, когато ще внеса новия бюджет на общината за 2018 година
Кои значими планове изпълнихте?
Пълна рехабилитация на няколко улици - със промяна на водопровода, с улични настилки, бордюри, тротоари, маркировка. Подменихме огромна част от един главен тръбопровод, който зарежда града. Подменихме и 600-метров тръбопровод в село Драгоево за зареждане с питейна вода на 1/3 от популацията, което беше на воден режим. Започнахме рехабилитация на централната улица на града, която ще бъде довършена в края на тази пролет, защото е на два стадия. Рехабилитирахме още няколко прави в обитаемоте места. Имаме четири плана, които сме спечелили. От тях три сме подписали с европейски средства и за които текат процедурите по Програма за развиване на селските региони. Ще рехабилитираме националното читалище дружно с настоятелството във Велики Преслав за към 320 000 лв.. Другият е за общинска пътна мрежа в промишлената зона за 2,4 млн. лева Имаме подписан контракт по стратегия " Региони в напредък " за създаване на Център за социална поддръжка за 745 000 лева През януари месец ще подпиша два плана за рехабилитация на улици в обитаемоте места за към 2 млн. лева и за рехабилитация на пет улици в гр. Велики Преслав с тротоари и настилки на стойност към 1,8 млн. лева Това са неща, които сме извоювали през предходната година. По три от плановете текат процедури за избор на реализатор. Аз съм удовлетворен, че градът ни беше избран с национално гласоподаване на второ място като дестинация за културно-исторически туризъм.
С какво я спечелихте тази позиция?
Наградата е от Министерството на туризма. След Пловдив сме. Ние сме на второ място и това е с гласоподаване от цяла България. Имаме прогрес в развиването на туризма и в визитата на нашите обекти и атракциите, които правихме през цялата 2017 година - възстановки на средновековни борби при завладяването на Преслав, при Ахелой. Проведохме на доста високо равнище няколко интернационалните научни конференции, свързани с археологията, със средновековното стъкларско произвеждане, с Преславската книжовна школа. Показахме, че имаме капацитет и за развиването на така наречен конгресен туризъм.
Явно имате доста визити на туристическите обекти?
Да, от там ни идва една забележителна част от приходите. Нямам точните данни, тъй като те се регистрират в археологическия резерват и в музея, само че имаме над 100 000 лева доходи от билети и други действия през дейните туристически сезони. Това за един дребен град като нашия е много добър резултат.
Докъде стигна процедурата за особено законодателство, касаещо старите български столици Плиска, Преслав и Търново?
Представихме го публично с сътрудниците от Плиска и Търново в Народното събрание. Правната комисия има няколко забележки и ни върнаха назад да поработим върху няколко от текстовете. Надявам се, че имаме обща поддръжка от всички политически партии. Поне такава беше изразена в Народното събрание. Може би в първите месеци на годината модифицираният текст ще стартира да се преглежда в съответните комисии, главно в правната и в комисията по просвета.
Какви благоприятни условия ще се разкрият с приемането му?
Най-важното, което ще се реализира, е, че дефинитивно ще се дефинират сферите на отговорности и отговорностите на другите институции - от страната в лицето на МК, региона, общината и Общински съвет. Ще се сътвори рамка, в която ще е ясно какво може да се прави в резервата, какво не може. Ние сме една от дребното общини с признат през предходната година Общ организационен проект на цялата община, където има специфичен раздел за археологическия резерват. Той е привързан с текстовете, препоръчани за Великите остарели столици. Оттам, в случай че всяка институция си знае отговорностите и работи по тях, ще стартира да се трансформира и визията за реституция и консервация. Ще стартира да се уголемява публично-частното партньорство, което сега е недобре развито особено в туризма във Велики Преслав заради многото неясноти и изключителната държавна благосъстоятелност на този археологически резерват. Не чакам да се сипят пари след приемането на този закон, тъй като концепцията не е такава. Мисля, че ще се случат положителни неща.
Все отново приказваме в този момент за упования?
Да, в тази тенденция е нормативната база, тъй като тя във връзка с резерватите и старите столици като Плиска, Преслав и Търново е прекомерно остаряла – от 1958 година е, с няколко промени през 60-те, 70-те и 80-те години. Оттам е застинала на едно равнище. Част от нещата, които в този момент ще преработваме, ги има записани в Закона за културното завещание, само че ние предлагаме по-голяма конкретика.
Вероятно сте били мощно лимитирани поради обстоятелството, че собствеността е държавна?
Тя отново ще остане държавна, само че към този момент ще имаме регламентирани връзки и няма единствено да стопанисваме и управляваме резервата, без тези две понятия да са изпълнени със наличие. Тоест, ние можем да се грижим и да следим, само че не можем да печелим от резервата, не можем да правим дребни реставрационно-консервационни работи, тъй като няма нормативна база. Всички тези неща сме се пробвали да ги преодолеем в оферти закон. А сега работим и в края на януари, мисля, ще бъде подготвен нов план за реституция и консервация на средновековния град Преслав, който сме упълномощили за 50 000 лв.. С него ще аплайваме по стратегия " Региони в напредък " по туристическата мярка.
За метода, по който подготвяте плана, ще ви бъде ли необходим регламентът на този нов закон?
Не, ние сме почнали да го вършим преди да внесем новия закон. Проектът е координиран с МК, имаме одобрено задание от Националния институт за недвижимо културно завещание. По него работи екип от проектанти, архитекти, инженери и, несъмнено, по визията, която ние имаме за обектите.
Давате 2500 лева премия за най-хубав абстрактен план за градски парк, какви са желанията Ви за него?
Градският ни парк и в този момент е добър за визити, отмора и отдих, макар че му липсва развлекателната част. Той е разположен при започване на археологическия резерват, в последната улица, където е минавала крепостната стена. Идеята, която заложихме в заданието, е, тръгвайки към старините, действителните обекти - дворцови манастири и археологическия музей отвън града, да се влиза още от самия град Велики Преслав в една историческа конюнктура. Тоест, тръгвайки по централната алея, да се отреди уместно място на създателите на така наречен Крумова династия, от която произлизат преславските царе Симеон, Петър, Борис ІІ. Хората да се движат измежду тези монументи. Тази историческа средновековна част да води към археологическия музей, да има наблюдателни площадки към средновековната столица Преслав. Да има място за по-съвременната история след 1878 година до нашето съвремие, защото има алеи с участници от първата и втората международна война, от антифашистката опозиция. Те да бъдат обособени на несъмнено място и към тях да има достъп за поклонение. Внасят се и два нови детайла, свързани с дейната отмора, с децата, с водно огледало и т. н. Имаме към този момент решение кои от четирите екипа ще завоюват. Остава да ги обявим на идната сесия през януари или февруари. Авторските колективи са се пробвали да се оправят и има положителни резултати. Предстои избраната концепция да се трансформира в механически план и да стартираме поетапно да го изпълняваме, тъй като по моя персонална преценка то ще коства доста милиони. В региона на този парк е ситуирано и спортното ядро на града. Имаме план за рехабилитация на стадиона, на спомагателните стадиони, който е на стойност 3,5 млн. лева и следва да го обезпечим. Той също е заложен в концепцията за смяна на цялостната визия на нашия парк.
Има ли в плановете условие да се сформира и КСС за реализацията им?
В нашето задание това е вторият стадий. Първо желаеме да забележим утвърждения абстрактен план, след което авторският колектив е подготвен да показа количествено-стойностните сметки за обособените детайли. А ние ще търсим средства за реализирането им.
Опциите за финансиране какви са?
По сегашните схеми този план може да се подаде пред стратегия " Региони в напредък " за туристическите атракции. За там имаме два готови плана, този ще бъде вторият. Ще преценим, когато излязат окончателните условия за финансиране и се надявам към март месец към този момент да се отвори схемата, с цел да преценим какво можем да подадем като планово предложение. Другият вид е да работим поетапно със лични средства от финансовата стратегия няколко години поред. Смятам, че и жителите, и Общинският съвет може да поддържат една такава концепция. Все отново работим тя е в интерес на всички.


Етикети:
Предишна Случайна вест ОЩЕ ОТ Шумен  Собствениците на разрушени къщи в Хитрино с най-голям размер на обезщетение Собствениците на разрушени къщи в Хитрино с най-голям размер на обезщетение  Утре гледат жалбите на потърпевшите в Хитрино Утре гледат жалбите на потърпевшите в Хитрино  Неосигурени пациенти в Шумен ще получат здравна помощ Неосигурени пациенти в Шумен ще получат здравна помощ  Кметът на Хитрино за протичащото се там: Имаме прелестни пояснения Кметът на Хитрино за протичащото се там: Имаме прелестни пояснения  Нанков: В Хитрино страната направи повече от написаното като закони Нанков: В Хитрино страната направи повече от написаното като закони Интервю Още Томас Енгер: Хората са запленени от скандинавския метод на живот
Томас Енгер е едно от огромните имена в жанра на скандинавски...
Кметът на Габрово: През 2017-та реализирахме обекти за 30 млн. лева Иван Костов: АЕЦ " Белене " е губещ план Кметът на най-голямото село в България: Тук получаваш удобствата Кметът на Левски: Договорът за саниране е доста съществено заработе коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Манолова: Кампанията против Истанбулската...
Насилието над дами и домашното принуждение са брутално посягане върху правата на индивида и са голям проблем в международен, европейски и...
Кметът на Враца с няколко целта за ра... В Каварна към този момент работи система за видеонабл... Община Свиленград подкрепя локалната иконо... Вижте по кое време ще почиваме през 2018 година НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Инфарктен старт за Григор Димитров в Бри...
Най-добрият български тенисист Григор Димитров трябваше много да се потрудни, с цел да стигне до победа в първия си мач на наследник...
Дневен хороскоп за 5 януари КАТ се поправи: Колите замърсители ще бъда... Каракачанов: Всичко се знае за убийството... Нов гибелен атентат в Кабул с множес... НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Битката за " Пирин ": Протести в 10 града...
Природозащитници още веднъж излязоха на цивилен митинг. Недоволството им е поради решението на държавното управление от края на предходната годин...
" Юлен ": Ще спазим закона за втория въжен превоз, с... Концесионерът на Банско: Хората на митинг... Симеонов отново внася решението за смяна на... Путин подписа декрет за възобновяване на ав...  www.expert.bg  Ето кои са били най-популярните бебешки имена през 2017 година Ето кои са били най-популярните бебешки...  На свободния пазар на ток има деформиране, считат специалисти На свободния пазар на ток има изкривяван...  Сделката за Топлоелектрическа централа Сделката за Топлоелектрическа централа " Варна " е финализирана  КЗП: Пазарът на бързи заеми е относително изчистен от неточни практики КЗП: Пазарът на бързи заеми е сравните...  www.iwoman.bg  Зодиите, които могат да желаят единствено секс от връзката Зодиите, които могат да желаят единствено секс...  Тези 4 зодии ги чака щур уикенд Тези 4 зодии ги чака щур уикенд  Най-куриозните сигнали до 112 Най-куриозните сигнали до 112  Най-популярните имена за новородени през 2017 Най-популярните имена за новородени през...  http://www.sportlive.bg  Тенис в Бризбън НА ЖИВО: Григор Димитров - Кайл Едмънд 6:3, 5:6 (ВИДЕО) Тенис в Бризбън НА ЖИВО: Григор Димитров...  Делио Роси Делио Роси " открадна " рождения ден на Жу...  Славия уреди контрола с ЦСКА Москва Славия уреди контрола с ЦСКА Москва  Australian Open загуби още от блясъка си Australian Open загуби още от блясъка си Интервю Още Томас Енгер: Хората са запленени от скандинавския метод на живот
Томас Енгер е едно от огромните имена в жанра на скандинавски...
Кметът на Габрово: През 2017-та реализирахме обекти за 30 млн. лева Иван Костов: АЕЦ " Белене " е губещ план Кметът на най-голямото село в България: Тук получаваш удобствата Кметът на Левски: Договорът за саниране е доста съществено заработе Нови Най-четени Най-коментирани В община Сливен проработи система за ръководство на потребителски опашки... 24 0 Кога и къде ще хвърлят кръста на Йордановден в Асенoвград... 30 0 Спаси София предлага стратегия за ремонт на тротоарите в София... 39 0 Унгария ще поддържа Полша в разногласието й против Европейски Съюз... 15 0 Томас Енгер: Хората са запленени от скандинавския метод на живот... 48 0 Инфарктен старт за Григор Димитров в Бризбън 7896 0 Дневен хороскоп за 5 януари
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР