Александър Бенала - служител от охраната на френския президент Еманюел

...
Александър Бенала - служител от охраната на френския президент Еманюел
Коментари Харесай

Служител от охраната на Еманюел Макрон е заснет как бие цивилен

Александър Бенала - чиновник от защитата на френския президент Еманюел Макрон, бе разпознат от в. " Монд " на любителски видео запис, на който се вижда по какъв начин той удря протестиращ на първомайската манифестация в Париж. Според изданието той нелегално е носел шлем на частите за битка с вълнения и полицейска емблема.

Прокуратурата разгласи, че е почнала предварителна инспекция на обвиняванията против Бенала за принуждение, упражнено от държавен чиновник. Според " Монд " това е станало, откакто публицистите са потърсили реакцията на управляващите за случая.

По-рано през днешния ден е разпознат и различен охранител на президента - Венсан Крас, който също е участвал на митинга и по сходен метод се счита, че е злоупотребил с пълномощията си.

Поводът на митингите на 1-ви май в Париж и други френски градове беше проектът на Макрон за промени, включващи по-малко привилегии за новоназначените чиновници за да съживи френската стопанска система и да подкрепи основаването на нови работни места. Отделно от проведената проява в столицата се събраха към 1200 души с тъмни облекла, качулки и скрити зад маски лица, които скандираха антифашистки лозунги, развяваха червени флагове, носеха антиправителствени плакати и провокираха вълнения.

 Служител от защитата на Еманюел Макрон е сниман по какъв начин бие граждански
© Reuters

Бенала е почитан член от екипа на Макрон и постоянно e виждан да върви стъпки зад президента.

Говорителят на Елисейския замък Брюно Роже-Пети изясни, че Бенала е получил позволение да се причисли към полицейските сили като наблюдаващ по време на демонстрациите по случай 1 май, които бяха помрачени от конфликти. Президентският асистент обаче е превишил пълномощията си и по тази причина началниците му, когато научили за случилото се, незабавно го санкционирали, сподели представителят, съобщи ДПА. Санкцията за Бенала е била двуседмично премахване от работа, намаление до административна позиция и последно предизвестие за уволняване. Френското президентство е прекратило връзките си с Крас.

Депутати от опозицията подозират, че случаят е потулен и питат за какво не е отправен до полицията още през май, до момента в който последователи на Макрон смятат взетите ограничения за съответни.



" Действията му са скандални и той заслужава да бъде наказан на затвор, или най-малкото да получи доста по-тежки наказания. Това е закононарушение ", споделя Алексис Корбиер - народен представител и член на управлението на извънредно лявата партия на Жан-Люк Меланшон, визирайки Бенала. Корбиер счита, че това са двойни стандарти - " когато човек е близо до президента, е недостижим ".

По-сдържана, само че също сериозна е позицията на Оливие Фор, първи секретар на социалистическата партия: " Не можем да желаеме да сме страна за образец и да одобряваме, че чиновник на президента не би трябвало да съблюдава същите правила като всеки френски жител. "

Еманюел Макрон досега отхвърля да разяснява, написа " Монд ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР