Алекса Грасо шокира ММА света с прекратяването на почти 5-годишната

...
Алекса Грасо шокира ММА света с прекратяването на почти 5-годишната
Коментари Харесай

Алекса Грасо е 15-ата шампионка в UFC

Алекса Грасо шокира ММА света с прекратяването на съвсем 5-годишната доминация на Валентина Шевченко на върха в категория “муха ”. Това се случи посредством събмишън - риър-некед-чоук - на огромната галавечер в Лас Вегас UFC 285, която ще се запомни и с триумфалното завръщане на Джон Джоунс.

Грасо е първата мексиканска шампионка в UFC и общо 15-ата в историята на най-голямата ММА организация в света. Брандън Морено беше първият мексиканец при мъжете с шампионския пояс в категория “петел ” след триумф над Дейвисон Фигередо, а след това и Яир Родригес се снабди с купа, въпреки и междинна, в категория “перо ”.

Грасо е едвам третата друга шампионка в категория “муха ” на UFC, основно тъй като Шевченко доминираше в дивизията от 8 декември 2018 до предходната неделя - цели 1547 дни. Преди нея на 1 декември 2017-а Нико Монтаньо стана първата в историята шампионка в тази категория, само че 9 месеца по-късно губи служебно пояса поради некадърност да се оправи с килограмите.

Естествено, Ронда Раузи е пионерът на UFC при дамите - тя е част от първата в историята женска борба в осмоъгълника на UFC 157 на 23 февруари 2013 година, когато побеждава Лиз Кармуш с марковата си техника армбар. Именно Раузи е първата шампионка при дамите на UFC, които стартират женското поделение с категория “петел ”.

Раузи е шампионка цели три години (1074 дни), преди шокиращо да бъде нокаутирана от Холи Холм. След това обаче Холм губи купата си от Миша Тейт, а идната доминантка в дивизията е Аманда Нунес. Тя е на върха от 9 юли 2016 година до 11 декември 2021-ва, когато губи от Джулиана Пеня, само че след това печели реванша на 30 юли предходната година и си връща пояса, който държи и до през днешния ден.

Нунес е актуалната шампионка и в по-долната категория “перо ”, като това е реалност от 29 декември 2018-а до през днешния ден (1529 дни). Преди нея това название държи Крис Сайборг, която е непобедена от 14 години, само че след това унищожена в осмоъгълника от Нунес за купата. Първата шампионка в тази категория е Джърмейн де Рандами на 11 февруари 2017-а, само че тя е развенчана служебно поради отвод да пази пояса против Сайборг и остава на върха единствено четири месеца.

В категория “сламка ” на UFC шампионският пояс най-често мени притежателката си - първа е Карла Еспарса на 12 декември 2014 година, само че единствено три месеца по-късно има нова кралица в лицето на Йоана Йеджейчик. Полякинята е на върха две години и половина, само че Роуз Намаюнас е коронясана на 4 ноември 2017-а.

Впоследствие на трона сяда Жесика Андраже - на 11 май 2019-а, само че единствено три месеца и половина по-късно е надвита за пояса от Джанг Уейли. Китайката е номер 1 до 24 април 2021 година, когато е свалена от върха от Роуз Намаюнас, а по-късно е ред още веднъж и на Еспарса да се върне на трона. От 12 ноември до момента шампионка за повторно в кариерата си е Джанг Уейли.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР