Алекса Бечич беше най-младият председател на парламента в историята на

...
Алекса Бечич беше най-младият председател на парламента в историята на
Коментари Харесай

Свалиха председателя на парламента в Черна гора

Алекса Бечич беше най-младият ръководител на Народното събрание в историята на Черна гора, а както той самият означи - и в Европа

Парламентът на Черна гора днешно изключително съвещание гласоподава отстраняването на ръководителя на институцията Алекса Бечич. с 43 гласа "за " от общо 79, оповестява Българска телеграфна агенция.

Вотът беше предшестван от дълги часове разгорещени диспути и взаимни обвинявания.

"Осигуряването на устойчиво парламентарно болшинство и на две трети поддръжка за изборите в правосъдната система изисква здравословен разговор и най-широк консенсус от качествени фрагменти, а не политическа търговия в ущърб на страната ", сподели Бечич преди съвещанието. В залата той назова решенията на своите съперници "прекрояване на волята на гласоподавателите ".

Алекса Бечич беше най-младият ръководител на Народното събрание в историята на Черна гора, а както той самият означи - и в Европа.

От УРА на Дритан Абазович - партията, която стартира концепцията за държавно управление на малцинството и провокира избор на съмнение към премиера Кривокапич, обясниха, че Бечич е бил срещу тези решения и няма по какъв начин да работят с него.

Деблокиране на институциите и участие в Европейския съюз - това бяха главните претекстове в изявленията на политическите сили, които желаеха промяната на ръководителя на Народното събрание.

"Тази власт падна още в Цетине ", бе различен акцент в изявленията.

"Демократична Черна гора " - партията на Бечич, назова днешния избор "лош филм " и официализиране на обединението с Движение за права и свободи на Джуканович, която беше отстранена през 2020 година от гласоподавателите след 30 години власт.

"Няма да участваме в ръководството ", сподели през днешния ден в изявление за "Дойче веле " президентът Мило Джуканович. Черна гора би трябвало да да получи отговорно държавно управление и Демократичната пария на социалистите (ДПС) ще окаже поддръжка на държавното управление на малцинството - при избрани рационални политически условия, означи той. И още: "Ние ще подкрепим всяко държавно управление, което ще резервира гражданския и светския темперамент на Черна гора, ще предизвиква мултиетническата народна власт и ще способства за динамично икономическо развиване, тъй че Черна гора да бъде част от Европейския съюз. "

"Формирането на ново държавно управление е отговорност на черногорските политически участници. Вярваме, че това ще се случи без излишно закъснение ", сподели в това време представителят на Европейската комисия Ана Пизонеро. По думите ѝ Европейският съюз чака от всяко държавно управление в Черна гора да отговори на упованията на жителите за прогрес в процеса на присъединение към Европейски Съюз.

Политическият коментатор Стефан Джукич означи през вчерашния ден пред "Виести ", че единственото хубаво нещо сигурно е, че "свикваме със промяната на ръководството, както и с това, че в дълготраен проект никой няма да има безспорна власт в държавните институции ".

Политическата рецесия в Черна гора продължава. Ако партиите не се спогодят за ново държавно управление, страната ще тръгне към предварителни избори.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР