Алекс Петков е кадър на Черно море, но като юноша

...
Алекс Петков е кадър на Черно море, но като юноша
Коментари Харесай

Алекс Петков пред Efirbet: ЦСКА не е фаворит във финала, Арда иска да вдигне трофея

Алекс Петков е кадър на Черно море, само че като младеж отива в Шотландия. Там остава четири години и половина и носи екипите на четири мъжки клуба. След завръщането си в България облича екипа на Левски, а тази пролет към този момент е част от феномена в родното състезание Арда. Син е на Милен Петков, известният ни някогашен футболист, който е играл на международно и европейско с националния тим, ставал е първенец с ЦСКА и е част от най-успешния интервал на гръцкия АЕК в Шампионската лига. Към края на кариерата си Милен печели и бронзовите медали в елита ни с Черно море.
В изявление за Алекс Петков разкрива за какво е напуснал Левски, какво мисли за настоящия и родния си клуб, и пречат ли му сравненията с татко му.
Алекс, по какъв начин се стигна до раздялата Ви с Левски?
Аз самичък взех решение, защото почувствах, че треньорът няма да разчита на мен и няма да играя. Казах на управлението, че желая да си потегли, те се съгласиха и се разделихме по взаимно единодушие.
Треньорът сподели ли Ви, че няма да разчита на Вас?
Не ми е казвал, че няма да разчита на мен, само че аз усетих, че няма да играя постоянно. На тези години за мен е значимо да съм на терена, а и не желаех да съм във финансова тежест на Левски.
Левски към този момент няма огромни шансове за седмото място. Защо годината ще е нулева за него?
Финансово беше доста мъчно за Левски предходната есен и това се отразяваше на тима. Имахме и малшанс, тъкмо когато трябваше да тръгнем нагоре, шансът не ни покриваше. Останахме без точки в мачове, в които заслужавахме да  вземем нещо.
Съжалявате ли, че преминахте в Левски предишното лято, откакто знаехте какъв брой комплицирана е ситуацията в клуба?
Не скърбя. Всяко дете желае да играе в Левски, тъй като той  е най-големият клуб в България. Периодът ми там го дефинирам за сполучлив, тъй като през тези шест месеца се развих и като футболист, и като човек. Оставам в положителни връзки с играчи, треньори и шефове. Всички бяха правилни към мен.
Какъв Левски очаквате другия сезон?
 Левски има огромна фенска маса, стабилизира се и финансово. Убеден съм, че ще преодолее проблемите и през идващото състезание ще е познатият фактор в елита и тимът, с който всички се преценяват.
Как се стигна до прехвърлянето Ви в Арда?
Те са разбрали, че напущам Левски и са се свързали с татко ми. Връзката е направил Емил Кременлиев, който е играл дружно с баща. Тази оферта пристигна в точния момент за мен и я одобрих. Не са минали и два месеца, откогато съм в Кърджали, само че се веселя, че направих верен избор. Арда има добър тим, добър стадион, добра база и предани почитатели.
Спират ли Ви почитателите по улиците?
Спират ни, приказват с нас, интересуват се от нас, въпреки всичко Арда е единственият отбор в града. Нямам самообладание да се върнат на трибуните, с цел да усещаме поддръжката им.
Къде е силата на Арда?
В сплотения колектив и отдадеността на всички, които пазят идеята на клуба. Всички сме едно цяло.
Имате два пътя към Европа, ще съумеете ли да пренапишете футболната история в Кърджали?
Да, може да се класираме за първи път за евротурнири, в случай че спечелим Купата или възможен бараж в шампионата. Няма да скрия, че мислим за Европа, няма по какъв начин в тази обстановка да не мислим, само че на първо място в този момент се стремим да останем крепко стъпили на земята и да продължим да си вършим работата както до момента.
Четвъртото място наподобява несъмнено за Арда, само че може ли да атакувате и третото?
Гоним колкото се може по-предно класиране. Ще продължим да играем мач за мач с мисълта, че най-важният мач е идният.
ЦСКА-София любимец ли е за Купата?
Не мисля, че е любимец. Щом сме стигнали до край, ще създадем всичко допустимо да го спечелим. Бъдете уверени, че всеки от Арда ще даде всичко от себе си във финала, и ще сме готови за всевъзможен сюжет, в това число и за продължения, и за дузпи.
На полуфинала елиминирахте Славия с Ваш гол в София. Това беше и първото Ви попадение по нашите терени, какво значи за Вас?
Специален гол, постоянно ще го помня, въпреки всичко класира Арда на край за Купата за първи път. Но заслугата за това е на всички футболисти, аз просто имах късмет да материализирам груповите старания.
Като дете и младеж играхте в Черно море, за какво едвам на 16 години решихте да отидете в Шотландия?
Бях младеж на Черно море, само че не съм упражнявал с мъжете. Тогава пристигна предлагането от Шотландия. Посъветвах се с татко ми и преценихме, че Шотландия е по-добрият вид за развиването на млад футболист като мен, защото ми дава и опция за по-бързо влизане в мъжкия футбол. Играех за аварийния тим на Хартс, имам и един мач за мъжкия отбор за Купата. После съм бил отдаван чартърен на три тима от Лига 1 и Лига 2.
Бяхте в Шотландия четири години и половина. Какво Ви даде престоят там?
Бях надалеч от фамилията си, самичък, трябваше да привикна с доста нови неща, с различен метод на живот, трябваше да стана мъж и аз станах подобен. В Шотландия се развих и като състезател. Футболът там е бърз и динамичен, силов.
Какво мислите за Черно море?
Следя, несъмнено, изявите му. Приятел съм с Иван Дюлгеров, Виктор Попов, Илиан Илиев-младши, Емил Янчев, с които играх дружно в школата на „ моряците “. За мен Черно море от години е измежду сериозните ни тимове. Това е клуб с построена конструкция и изрядно финансиране, и прелестно място за правене на футбол.
Какво ще се случи при един бараж за Европа сред Арда и Черно море?
Това минава през доста условия и няма по какъв начин в този момент да го разясня. Още не е ясно на кое място ще приключи Арда и какъв ще е резултатът от финала за Купата. Пред Черно море пък остават две благоприятни условия - да влезе в топ 6 или да приключи седми. Мисля, че в случай че варненският отбор не попадне в шестицата, сигурно ще е на бараж за Европа. Въпросът е против кого.
Разминахте се с Черно море, играе ли Ви се на по-късен стадий за този тим?
Черно море е моят роден клуб, около татко ми по през целия ден бях на стадиона. Тогава като дете, задачата ми беше да стигна до мъжете, само че не се получи. Никой не може да допусна какво ще се случи в бъдеще.
Баща Ви ми призна, че не му желаете препоръки за футбола, само че той Ви дава такива.
Това е самата истина. Слушам го, несъмнено, само че не му желая препоръки.
Пречи ли Ви, че непрекъснато Ви съпоставят с него и ще го задминете ли във футбола?
Сравненията с баща не ми се отразяват по никакъв метод на терена. Що се отнася до това дали ще надмина достиженията му, той е постигнал доста във футбола и пред мен не стои непременно да го задмина. Приемете, че повеждам с него едно приятелско състезание.
Вратите на националния тим към този момент са необятно отворени за младите футболисти, ще се възползвате ли от тази опция?
Хубаво е, че наклонността отсега нататък е да се постановат млади футболисти. Естествено, всеки млад състезател мечтае за държавния отбор на България и мисля, че всичко зависи от мен. Но в този момент аз съм предан напълно на Арда и съм съсредоточен върху изявите си, с цел да оказвам помощ на тима да извършва задачите си.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР