Албин Курти представи вчера предложението си за състава на новото

...
Албин Курти представи вчера предложението си за състава на новото
Коментари Харесай

Албин Курти представи предложението си за състава на новото косовско правителство

Албин Курти показа през вчерашния ден предлагането си за състава на новото държавно управление, което ще има общо 18 членове и в което сърбите ще имат единствено един представител, заяви Танюг.

Според предлагането на Курти новото косовско държавно управление би трябвало да има 15 министерства и трима вицепремиери.

 Албин Курти е новият министър председател на Косово Виж още

За първи вицепремиер Курти предложи Бесник Бислими от редовете на придвижването Самоопределение, който ще дава отговор за европейската интеграция, разговора и развиването. Доника Гервала от Инициативата на Вьоса Османи с изключение на вицепремиер ще бъде и министър на външните работи, а Емилия Реджепи от бошнячката общественост ще бъде вицепремиер и ще дава отговор за ситуацията на малцинствата и човешките права.

За министър на защитата е препоръчан Арменд Мекай. За министър на вътрешните работи е препоръчан Джелял Свечля. Министър на правораздаването ще бъде Албулена Хаджиу. Розета Хайдари е препоръчана за министър на търговията и промишлеността, а Херукан Мурати за министър на финансите.

За министър на образованието и науката е препоръчан Арберие Нагавци, за министър на културата, младежта и спорта - Хайрулах Чеку, министър на земеделието - Фатон Пеци, министър на инфраструктурата - Либурн Алиу, министър на стопанската система - Артан Ризваноли, а министерството на опазването на здравето ще бъде поето от Арбен Витиа.

Сръбска листа ще получи министерството за общностите и завръщането, което би трябвало да бъде ръководено от Горан Ракич. Нито едно място на вицепремиер от три не е обещано на сърбин, каквато бе до момента практиката.

Албин Курти показа през вчерашния ден целите на косовското държавно управление и съобщи, че няма да има нормализация на връзките със Сърбия, в случай че тя не признае действителността на без значение Косово. Курти съобщи, че основен приоритет на държавното управление е битката за излизане от обстановката, основана от пандемията, а по-късно идват правораздаването, заетостта, икономическото развиване и промяната в образованието.

Курти съобщи, че Косово има със Сърбия отворени въпроси, които би трябвало да се решат с разговор и добави, че не може да има прогрес, в случай че няма прогрес в решаването на ориста на изчезналите лица в Косово. Той акцентира също, че пътят към интеграция в Европейски Съюз може да бъде цялостен с провокации, само че няма опция.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР