Алберт Попов е най-добрият в момента скиор на България, но

...
Алберт Попов е най-добрият в момента скиор на България, но
Коментари Харесай

Алберт Попов е най-добрият и от… Германия!

Алберт Попов е най-хубавият сега скиор на България, само че към този момент №1 и в немския тим. При това на една от най-големите подиуми в Световната купа – нощния слалом в Шладминг (Австрия). 21-годишният софиянец реализира нов персонален връх в Белия кортеж – шесто място, откакто единствено 3 дни по-рано финишира 9-и в слалома в Кицбюел (Австрия). А в този момент нито един от немските скиори, с които Попов тренира в последните 3 години, не съумя да приключи пред него. На финала Алберт получи поздравления от огромния Феликс Нойройтер, дълготраен водач на Бундестима с 5 медала от международни шампионати и 13 победи в Световната купа. Този път баварецът остана 8-и, само че това не му попречи да се израдва на триумфа на младия българин.
Попов кара доста устойчиво в първия манш и зае 13-о място на 2,29 секунди зад водача Марсел Хиршер. Австрийската звезда направи необикновено каране и поведе с съвсем секунда на Даниел Юл (Швейцария), който даде второ време. Вечерта под прожекторите на пистата „ Планай “ обаче Алберт беше измежду най-хубавите. Още по време на карането му близо 50-хилядната аудитория избухна на няколко пъти като видя времената на междинните контроли. След финала на Попов се оказа, че той излиза отпред във краткотрайното класиране. А в последна сметка резултатът му бе четвъртият най-силен в манша. Само тримата на подиума се оказаха по-бързи по трасето подредено от френския треньор Фабиен Мюние.
С 6-ото място Алберт стана първият българин с сходно достижение след Петър Попангелов, който през днешния ден чества 60-годишен празник. За последно легендата на родните ски го направи в Парк Сити (САЩ) на 20 март 1985-а.
Триумфът в Шладминг още веднъж бе за Хиршер. Седемкратният притежател на Големия бистър глобус се оказа най-бърз и във втория манш като завоюва с величествен задатък от 1,21 секунди. Това бе неговата победа №68 в Световната купа и 135-и подиум. 29-годишният австриец към този момент има 1216 точки в генералното класиране и по всичко наподобява, че ще завоюва за невиждан осми път огромната купа. Втори със 732 т. е Алекси Пентюро (Франция), който също кара доста мощно във втория манш и измести Юл на третото място.
„ Много съм благополучен, тъй като това е особено съревнование – слаломът на годината – съобщи французинът, който тази зима се концентрира главно върху техничните дисциплини. – Всеки желае да блесне тъкмо тук, тъй като толкоз доста хора го гледат. “
Провалът на деня бе за Хенрик Кристоферсен, който бе пети след първия манш, само че отпадна във втория. Така норвежецът изостана в класирането за дребната купа в дисциплината, където към този момент е 4-и, а втори излезе Клеман Ноел (Франция) с 401 т. Лидер и тук е Хиршер с актив от 676 т. Все по-напред е и Алберт Попов, който е 20-и с 95 т. В генералното класиране българинът е 55-и, защото целият му актив е единствено от слалома.
Следващият кръг от Световната купа е този уикенд в Гармиш-Партенкирхен (Германия), където има втурване и великански слалом, като Попов ще започва във втората дисциплинираност. В началото на февруари пък е международното състезание на алпийците в Оре (Швеция). „ Стискайте палци! “, прикани Алберт българските почитатели от Шладминг след триумфа. А в края на идващия месец родната звезда идва у нас за стартовете в Банско. Пиринският курорт приема за трети път най-хубавите мъже след 2011-а и 2012-а. От 22 до 24 февруари под връх Тодорка ще има супергигантски слалом, алпийска композиция и великански слалом.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР