Албена Марковае съдружник в PwC в последните 15 г. ръководи

...
Албена Марковае съдружник в PwC в последните 15 г. ръководи
Коментари Харесай

Кръговата икономика ще е "новото нормално" и сега е моментът компаниите да я прегърнат

Албена Марковае съучастник в PwC в последните 15 година управлява направление " Консултантски услуги " в Югоизточна Европа, вкл в България, Сърбия, Хърватия, Словения, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Албания и Черна гора. Нейната експертност е стратегическо и управническо консултиране с фокус върху организационни и бизнес трансформации, тактики за напредък и нахлуване в нови пазари и сегменти, интеграция след обединение или придобиване, ръководство на смяната. Ерато Панаийоту, е ESG управител в PwC Югоизточна Европа. Тя е квалифициран природозащитник и квалифициран управител по запаси и боклуци. Бакалавър е по екологични науки от Университета в Единбург и магистър по инженерство на околната среда от Imperial College London. Преди да се причисли към PwC, е работила като старши съветник по околна среда в инженерната консултантска компания Arup, основана в Лондон. Erato има изчерпателен опит в приложенията на кръговата стопанска система. " Капитал " е медиен сътрудник на консултантската компания PwC в проведения от нея конкурс ESG Awards, който ще отличи български компании с устойчиви практики. Крайният период за кандидатстване е 31 юли 2022 година, а.
Някога чудили ли сте се какъв би бил светът без боклуци? Знаете ли, че съгласно разнообразни оценки единствено 1% от материалите, употребявани в индустриалните процеси, остават " в приложимост " шест месеца след продажбата на продукта? Тогава какво се случва с останалите 99%? Всъщност съвсем половината от 100-те най-хубави компании в света към този момент са възприели идея, която има за цел да подсигурява, че употребяваните от тях материали остават непрекъснато в приложимост.

Днешната световна икономическа система се основава на линеен модел, който става преобладаващ след първата индустриална гражданска война и концепцията за всеобщо произвеждане. През последните 200 години този модел обезпечи стопански напредък и усили просперитета. Същевременно обаче той подложи екосистемите на Земята на съществено тестване. Причината: при линейният модел естествените запаси се употребяват за лимитирано време, след което се изхвърлят като боклук. Ето за какво той е прочут и като " вземи-направи-изхвърли " ( " take-make-dispose " ).

За разлика от него кръговата стопанска система е различен стопански модел, който включва отделянето на икономическата активност от потреблението на скъпи запаси. Кръгов модел значи дейно потребление на ресурсите и приоритизиране на възобновимите енергийни източници за увеличение използваемостта и живота на продукта , с цел да се извлече оптималната стойност, както и възобновяване и наново потребление на страничните артикули и боклуци за основаване на нови материали или артикули. Ключова за кръговата стопанска система е отговорността за ръководство на потока от възобновими запаси и запасите от лимитирани материали.
Реклама
Този " кръговрат " се базира на три всеобхватни правилото , които образуват 10 съответстващи тактики. Диаграмата по-долу илюстрира непрекъснатия поток от запаси както във етапа на производство/разпространение, по този начин и във етапа на ползване.

Циркулярността във етапа на производство/разпространение е интегрирана в четири тактики (1-4), които имат за цел да усилят оптимално потреблението на ВЕИ и да сведат до най-малко загубата на стойност във веригата на цената. Във етапа на потреблението има шест тактики (5-10), които минимизират загубата на стойност посредством оптимално дейно потребление на артикули и материали ─ посредством шерване, повторна приложимост, коригиране, преправяне и преработване.

Краят на виталния цикъл на продукта съставлява загуба на цената, защото значими странични артикули не биват употребявани наново. Обратно, при кръговата стопанска система п родуктите се употребяват още веднъж , с цел да се добави спомагателна стойност.
Реклама Защо изменението на климата и устойчивостта са значими?От 70-те години на предишния век е налице екодефицит в резултат на човешкото влияние върху околната среда. Глобалната потребност от запаси надвишава това, което Земята може да регенерира всяка година. Днес световната стопанска система употребява еквивалента на 1.7 планети, с цел да създава продукция и да всмуква боклуци. Налице са огромни екощети - тревожни темпове на загуба на биоразнообразие, обезлесяване, деградация на земите, привършване на запасите от лимитирани запаси, нарушение на кръговрата на водата, химическо замърсяване и изменение на климата. Ако това продължи, вредите за околната среда могат да станат необратими или даже да доближат " повратни точки ", които съгласно планетата ще навлезе в нескончаем цикъл от климатични промени. Защо фирмите избират да преминат към кръгова стопанска система
Ползите от кръговите модели стават все по-очевидни, само че все пак е значимо полемиките да включват детайлности за основаването на стойност за фирмите, които се нареждат като пионери в кръговата стопанска система. Значителен прогрес към кръгова стопанска система ще може да бъде реализиран единствено в случай че те са стимулирани да трансформират своите бизнес модели.

Има два съществени казуса, породени от линейния индустриален модел, които форсират деградацията на околната среда и дефицита на запаси. Те дават отражение и върху веригите за доставки на фирмите.

Недостигът на запаси значи съмнения в цените на суровините, както и неустановеност в наличността и потока от първични материали , което може да докара до още по-високи цени при поддържането на линеен индустриален модел. Ето за какво променливите разноски за запаси са един от моторите за прекосяването към кръгова стопанска система: тя предлага опция. Пример за това е потреблението на опаковки от пластмаса на биологична основа, вместо от пластмаса от изкопаеми горива. Друг образец е намаляването на рисковия фактор при прекосяване от доставяне с добивни запаси към потребление единствено на рециклирани материали като алуминий, мед, калай и волфрам, което водещи компании в телекомуникационния бранш към този момент подхващат. Тези тактики демонстрират, че кръговия метод прави веригата за доставки на компанията по-устойчива, като в същото време понижава разноските. Изменението на климата е различен непряк резултат на линейния модел.Той носи опасности, свързани с наличността на първични материали и сила. В бъдеще фирмите ще се сблъскат с повече наводнения, горски пожари и стихии, които се чака да са по-интензивни от тези в предишното. Климатичните опасности могат да понижат цената на компанията приблизително с 2-3%, като някои браншове като комунални услуги или петрол и газ могат да изгубят приблизително 4-4.5%.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Икономика 2 Компании 3 Свят 1 Свят 2 Компании 3 Свят 1 Компании 2 Градове 3 Компании Реклама
Чрез прекосяването към кръгова стопанска система фирмите могат да допринесат за ограничение на световното стопляне и намаляване на изменението на климата, като в същото време покачат личната си резистентност.
Как кръговата стопанска система ще навлезе в Европейски Съюз
Веригите за стойност се оказаха извънредно уязвими, както сподели и COVID-19 рецесията. Изменението на климата носи спомагателни опасности. Няколко проекта, законодателни пакети и други документи на Европейски Съюз целят да се борят с тези опасности и да стимулират развиването на кръговата стопанска система в редица браншове.

Пакетът Fit for 55. Чрез спрямо равнищата от 1990 година и да реализира индиферентност във връзка с климата до 2050 година Така Европейски Съюз вкарва по-строго таксуване на въглеродните излъчвания, като по този метод предизвиква потреблението на чисти сила и технологии, възобновимо и дейно потребление на запаси във всички браншове, както и приложимост.

Въглеродният налог за импорт на някои артикули (CBAM ). Част от " Подготвени за цел 55 " е и предложение за въвеждане на. Очаква се това да включва последователно унищожаване на безплатните квоти за търговия с излъчвания сред 2027 и 2032 година в секторите цимент, желязо и стомана, алуминий, електрическа енергия, торове, полимери, органични химикали и водород. След като CBAM бъде въведен напълно, вносителите (митнически декларатори) ще би трябвало да се записват в централния CBAM орган по специфична процедура, избрана от техния локален способен орган, с цел да имат право да внасят тези артикули в Европейски Съюз. При избрани условия, в случай че вносителите могат да потвърдят, че въглеродната такса към този момент е била платена в страната на генезис (където са зародили действителните емисии), те могат да претендират за понижаване на броя на CBAM, които би трябвало да бъдат предадени, съразмерно на към този момент платената такса.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Дигитални продуктови паспорти. На територията на Европейски Съюз се организират голям брой промени за резистентност във връзка с стратегически вериги на стойност ─ като електроника и ИКТ, акумулатори и транспортни средства, опаковки, пластмаси, текстил, строителство и здания, както и храни, вода и хранителни субстанции, както е посочено в Плана за деяние за кръгова стопанска система (CEAP). Инициативата за устойчиви артикули планува внедряването на цифрови продуктови паспорти (DPP) за веригите за стойност в потребителската електроника, батериите, ИКТ, модата, мебелите, както и " междинни артикули с висок резултат " като стомана, цимент и химикали. Крайната цел е да се затвори цикълът на тези вериги на стойност, позволявайки на материалите да циркулират при най-високата си стойност за по-дълго време.

Регламентът за таксономията. Съгласно идната Директива за отчитане на корпоративната резистентност (CSRD) фирмите, включително дъщерни сдружения в Европейски Съюз на групи отвън Европейски Съюз, ще би трябвало да съблюдават Регламента за таксономията на Европейски Съюз, заради което кръговата стопанска система и трансформациите към " устойчива " верига на цената се трансформират в приорите.

Регламентът за таксономията на Европейски Съюз смята, че икономическата активност е устойчива, в случай че способства значително за най-малко една от шестте екологични цели, без да вреди доста на останалите пет цели и без да нарушава минималните обществени гаранции. Сериозен акцент се слага върху виталния цикъл в границите на икономическите действия, които регламентът смята за устойчиви. Например стопански действия, свързани с нови и реновирани строителни планове, могат да са в сходство с таксономията, в случай че е била осъществена цялостна оценка на виталния цикъл според рамката Level(s) на Европейски Съюз и EN 15978, обхващаща всеки стадий от виталния цикъл, като резултатите се разкриват на вложители и клиенти при поискване. Това значи, че ековъздействието е взето поради през всички стадии от виталния цикъл на активите - от проектирането до края на живота им. При проектирането и закупуването на строителни материали да вземем за пример би трябвало да се вземат поради нисковъглеродни, био-базирани или други материали, създадени и закупени по метод, който да понижи екотоксичността и капацитета за световно стопляне на даден актив.
В Европейски Съюз към този момент текат ред промени за резистентност в стратегическите вериги на стойност, които засягат електрониката, батериите, опаковките, текстила, строителството и така нататък Източник: Shutterstock
Този възходящ регулаторен и стратегически подтик към устойчиви вериги на цената крие редица опасности, свързани с неспазване на условията. В същото време обаче има доста преимущества ─ преосмисляне на продуктовия дизайн и бизнес моделите, опция за следене на материалите в цялата верига на цената и други Устойчивите вериги на стойност разрешават интегрирано ръководство на ресурсите във веригите за доставки през целия витален цикъл на продуктите и активите посредством приемането на правила на кръговата стопанска система. Те дават опция за стабилно произвеждане и ползване на артикули и артикули посредством понижен рандеман на необработени първични материали и боклуци във веригите за доставки .

Също по този начин те усъвършенстват потреблението на вода, сила и материали, без да се компрометира качеството на продуктите и услугите и разрешават намаляването и премахването на излъчвания на парникови газове по цялата верига на цената. В същото време могат да основат нови работни места в действия като препродажба, преправка и преработване, да обезпечат достъп до нови пазари, да дадат опция за създаване на неустойчиви бизнес модели и да основат и засилят съдействието във веригите на доставки.
Кой до къде е с кръговата стопанска система в Югоизточна ЕвропаРедица страни от Югоизточна Европа като Словения, Сърбия и Черна гора са създали насоки за кръгова стопанска система, до момента в който България и Босна и Херцеговина сега създават своите. Ефективните и навременни дейности в тази посока са свързани с идентифициране, интензивно ангажиране и включване на заинтригувани страни от всички основни стопански браншове на всяка страна и район. Това включва условие за обрисуване на потоците от запаси, идентифициране къде се губи цената във веригите на цената и подкрепяне на организациите, с цел да могат да започват дейно съдействие за продан на информация, умения и запаси, включително сила, вода и материали. Въпреки че това не е лесна или краткосрочна задача, е неотложно да се подсигурява, че систематичното мислене и холистичният метод се ползват при трансформацията към резистентност на районите и общностите. Пътят напред
Сега е моментът бизнесът да приветства концепцията за кръгова стопанска система. Гражданите и фирмите се стремят да трансформират коренно метода, по който действа икономическият модел през днешния ден. Чрез основаване на възприятие за необходимост държавните управления могат да основат тласъци за фирмите да създават нови бизнес модели, които са ефикасни, екологични и устойчиви. Бизнесите, които съумеят да внедрят радикални нововъведения, с цел да основат нови бизнес модели през днешния ден, ще бъдат същинските спечелили на следващия ден , защото правилото на кръговата стопанска система се трансформира в " новото обикновено ". Кръговият бизнес модел е и един от главните принадлежности, с които фирмите могат да реализират 12-тата от Целите на Организация на обединените нации за стабилно развиване до 2030 година - " Отговорно ползване и произвеждане ".

Едно е несъмнено ─ актуалният линеен стопански модел е нестабилен и би трябвало да бъде изменен. Това би трябвало да стане допустимо най-скоро, защото проблемите, до които води, ще бъдат все по-трудни за разрешаване, в случай че чакаме прекомерно дълго. За да си обезпечат доходи в дълготраен проект, фирмите би трябвало да работят в този момент ─ да трансформират метода, по който вършат бизнес, и да се ориентират към кръговата стопанска система.
Свързани публикации Новата инструкция за отчитане на корпоративна резистентност e на финалната права 30 юни 2022, 15:19 Данъчната бистрота на фирмите демонстрира отговорност и има репутационни изгоди 23 юни 2022, 10:56 Планът Fit for 55: какво би трябвало да знаем 28 февруари 2022, 17:22 Кръговата стопанска система и комерсиалните вериги 23 януари 2022, 13:36 Вижте още публикации Коментари и разбори Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите Към публикацията Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Икономика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР