Албатросите, едни от най-лоялните и моногамни същества в света, са

...
Албатросите, едни от най-лоялните и моногамни същества в света, са
Коментари Харесай

Защо албатросите все по-често се развеждат“

Албатросите, едни от най-лоялните и моногамни същества в света, са почнали да се " развеждат " все по-често - и виновността за това може да се корени в климатичните промени, написа " Гардиън ".

В ново изследване на Кралското сдружение на Англия откриватели настояват, че изменението на климата и стоплянето на водите покачват честотата на разлъка на албатросите. Обикновено след избора на сътрудник единствено 1-3% от тях се разделят в търсене на други сантиментални завършения.

Но в годините с извънредно високи температури на водата, тази междинна стойност непрекъснато се е повишавала, като до 8% от двойките са почнали да се разделяли. Учените са изследвали дива популация от 15 500 размножаващи се двойки на Фолклендските острови в продължение на 15 години.

За морските птици по-топлите води значат по-малко риба, по-малко храна и по-сурова среда. По-малко пиленца оцеляват. Хормоните на напрежението в организма на птиците се усилват. Те са принудени да ловуват по-надалеч.
 600 милиона птици по-малко към този момент летят в Европа
600 милиона птици по-малко към този момент летят в Европа

България е изгубила 25% от птиците си в земеделските земи за последните 17 години

Албатросите живеят 50-60 години, имат дълъг " тийнейджърски " интервал, в който се учат по какъв начин да съблазняват колегата си посредством танц, и подхващат многогодишни пътувания надалеч от вкъщи, когато пораснат. Обикновено те се свързват за цялостен живот и шумно честват, когато посрещат сътрудник след дълго неявяване.

Но в този момент тези птици минават през други интервали, които звучат познато на хората - стрес поради климатичната рецесия, повече работа за набиране на храна, логистични компликации при общуването с пътуващия сътрудник.

По думите на Франческо Вентура, откривател от Лисабонския университет и съавтор на изследването на Кралското сдружение, откривателите са били сюрпризирани да научат, че по-топлите води са свързани с извънредно висок % на делене на двойките албатроси.

Разводите на албатросите нормално се предсказват от неуспеха в размножаването, споделя Вентура. Ако една двойка не успее да роди малко, вероятността да се разделят е по-голяма. По-малко храна за птиците може да докара до повече неуспехи. Но учените с изненада откриват, че даже когато регистрират този фактор, по-високите температури на водата имат спомагателен резултат - покачват % на разводите даже при сполучливо размножаване.

Вентура акцентира две вероятни аргументи - едната е, че стоплянето на водите принуждава птиците да ловуват по-дълго и да летят по-далеч. Ако не съумеят да се върнат за размножителния сезон, сътрудниците им може да заминат с някой различен. Освен това, когато водите са по-топли и средата е по-сурова, хормоните на напрежението при албатросите се покачват. Птиците могат да почувстват това и да обвинят колегата си.
 Алармират за трагично избелване на коралите в Големия бариерен риф
Алармират за трагично избелване на коралите в Големия бариерен риф

Основната причина са климатичните промени и обвързваното с тях стопляне на океаните

Броят на албатросите в света внезапно понижава в последните години. Популациите на птиците от този тип, които учените изследват, се свиват с по 5-10% годишно от 2005 година насам.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР