Албанският премиер изрази в понеделник решимост да отстрани президента от

...
Албанският премиер изрази в понеделник решимост да отстрани президента от
Коментари Харесай

Албанският премиер Рама иска да отстрани президента Илир Мета

Албанският министър председател изрази в понеделник р ешимост да в профил президента от поста , потвърждавайки, че е позор за страната, оповестява АП.

Премиерът Еди Рама съобщи, че президентът Илир Мета би трябвало да бъде освободен. Социалистическата партия на Рама упрекна Мета, че е нарушил конституцията , като е взел политическа страна на избори предишния месец.

Миналата седмица депутатите образуваха проверяващ комитет, който да реши дали да импийчне Мета. 49 депутати социалисти настояват, че Мета не е извършил конституционното си обвързване да подсигурява национално единение, като застава на страната на опозицията преди изборите на 25 април.

Социалистите завоюваха 74 от 140 места в Народното събрание по време на този избор, което им разреши да образуват кабинет сами. И въпреки всичко за импийчмънт на Мета се изисква болшинство от две трети в Народното събрание, което социалистите нямат и утвърждение от конституционния съд на Албания.

Мета съобщи, че няма да признае валидността на парламентарната комисия .

По време на предизборната акция Мета упрекна Рама, че ръководи " клептократски режим " и концентрира всички законодателни, административни и правосъдни пълномощия в свои ръце.

Президентството на Албания е значително церемониално, само че носи известна власт над правосъдната система и въоръжените сили. Ролята също се схваща като аполитична, само че Мета постоянно се сблъсква с държавното управление на Рама. Президентският му мандат би трябвало да завърши през юли 2022 година
 Албанският министър председател разгласи победа на изборите, чака рекорден трети мандат
Албанският министър председател разгласи победа на изборите, чака рекорден трети мандат

При над 95% обработени изборни бумаги социалистите печелят убедително
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР