Албанският премиер Еди Рама каза, че не очаква срещата на

...
Албанският премиер Еди Рама каза, че не очаква срещата на
Коментари Харесай

Еди Рама: Няма да влезем скоро в ЕС заради България

Албанският министър председател Еди Рама сподели, че не чака срещата на върха на Европейски Съюз идната седмица да разчисти пътя на страната му за започване на договаряния за участие и трансферира виновността върху България в изявление за европейската редакция на американския вестник " Политико ".

Всички държавни управления на Европейски Съюз се съгласиха още през март 2020 година да дадат зелена светлина на Албания и Северна Македония за започване на договаряния за участие. Но договарянията към момента не са почнали, откакто България настоя Северна Македония да приложи изцяло Споразумението за добросъседство и другарство, да изкорени езика на омразата и да впише българите като обособен народ в македонската конституция.

Въпреки че блокадата на София се отнася единствено за Северна Македония, Европейски Съюз избира взаимното разглеждане на кандидатурите за участие на Албания и Северна Македония - тъй че Албания също е на практика блокирана.

Трудното състояние на страните от Западните Балкани е навреме предизвестие за сложността на процеса на присъединението към Европейски Съюз на Украйна, която упорства в разгара на войната на Русия да стане претендент за участие в Европейски Съюз на срещата на върха идната седмица. Европейски Съюз даде този статут на Северна Македония през 2005 година и на Албания през 2014 година, само че не съумя да стартира договаряния с нито една от страните.

Германският канцлер Олаф Шолц посети България предходната седмица в опит да преодолее блокадата на София преди идната среща на върха в Брюксел, която ще се организира в четвъртък и петък идната седмица. Но в изявлението за " Политико " Рама ясно сподели, че е черноглед.

" Нямам никакви упования. Мисля, че нищо няма да стане. Албания и Северна Македония няма да стартират публично договаряния за присъединение ", сподели той.

Запитан дали някой водач на Европейски Съюз е дал сигнал, че договарянията може да стартират скоро, Рама отговори: " Какви сигнали могат да дадат? Не става дума за тях. Отново става дума за България. Всички са съгласни, всички поддържат, всички мислят, че това би трябвало да се случи и това към този момент трябваше да се случи. Но полето им на маневриране е лимитирано от България. "

57-годишният Рама, някогашен баскетболист и художник - който е покрил стените на офиса си със лични картини - сподели, че не чака българските водачи да трансформират позицията си, защото са трансформирали разногласието в толкоз огромен проблем, че към този момент е мъчно да се отстъпи.

" Това е серпантина. Те са влезнали в серпантина. И от тази серпантина е доста, доста мъчно да се измъкнем ", съобщи Рама, който ще участва на среща на водачите на Западните Балкани и Европейски Съюз в Брюксел преди срещата на върха.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР