Албанският писател Исмаил Кадаре е удостоен със званието Голям офицер

...
Албанският писател Исмаил Кадаре е удостоен със званието Голям офицер
Коментари Харесай

Албанският писател Исмаил Кадаре е удостоен със званието на френския Почетен легион от Макрон

Албанският публицист Исмаил Кадаре е почетен със званието Голям офицер на Почетния легион от френския президент Еманюел Макрон < /p> От LLAZAR SEMINI Associated Press, 16 октомври 2023 година, 16:01 ч. Франция.

В дълга тирада, описваща другите романи на Кадаре през цялата му писателска кариера и по какъв начин се е съпротивлявал Комунистическото държавно управление на Албания, Макрон удостои със званието „ за неговите произведения, смелостта му да се изправи против диктаторската система... и бранител на свободата, популярен публицист на човечеството. “

87-годишният Кадаре от дълго време се загатва като вероятен кандидат за Нобеловата премия за литература. Той е добре прочут в интернационален проект, откакто неговият разказ „ Генералът на мъртвата войска “ е оповестен през 1963 година, когато Албания е ръководена от комунистическото държавно управление на починалия деспот Енвер Ходжа.

Преди Албания да откри политически плурализъм след студентски митинг през декември 1990 година, Кадаре отлетя за Франция с молба за политическо леговище. Живял е в Париж и неотдавна се е върнал в Тирана.

Франция го направи задграничен помощник на Академията за морални и политически науки, а също и пълководец на Ордена на почетния легион.

Кадаре е почетен с редица интернационалните награди за творбите си, които включват повече от 80 романа, пиеси, сюжети, лирика, есета или сборници с разкази, преведени на разнообразни езици.

___

Следвайте Llazar Semini на https://twitter.com/ lsemini

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР