Албански съд осъди на десет години затвор иранец по обвинения

...
Албански съд осъди на десет години затвор иранец по обвинения
Коментари Харесай

Албания вкара ирански терорист в затвора

Албански съд осъди на 10 години затвор иранец по обвинявания в тероризъм, заяви АП, базирайки се на правосъдни чиновници, съобщи Българска телеграфна агенция.

В присъдата, издадена в сряда, само че оповестена един ден по-късно, Специалният съд за корупция и проведена престъпност разгласи Бижан Пуладраг за отговорен за финансиране на тероризъм и за това, че е член на терористична организация. Не се оповестяват детайлности за възрастта на наказания, родния му град и по кое време е дошъл в Албания.

Пуладраг отхвърли обвиняванията. Той има правото да апелира присъдата.

Иранецът бе задържан преди две години по съмнение, че шпионирал членове на иранска опозиционна формация МЕК, от която към 3000 души живеят в заточение в Албания. По-рано основана в Ирак, групировката се трансферира в дребната балканска страна през 2014 година Пуладраг  в началото е бил част от тази формация, която напуща преди три години.

Отношенията на Албания с Иран са напрегнати, откакто страната одобри членове на МЕК. В два обособени случая през 2018 и 2020 година Тирана експулсира четирима ирански дипломати за опасност за националната сигурност.

През септември Албания скъса дипломатически връзки с Иран поради хакерска атака, която краткотрайно затвори доста албански държавни електронни услуги и уеб страници. Тирана назова това " акт на държавна експанзия ".

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР