Албанската специална прокуратура за организираната престъпност и корупцията (СПАК) е

...
Албанската специална прокуратура за организираната престъпност и корупцията (СПАК) е
Коментари Харесай

Бившият президент на Албания Илир Мета е разследван за корупция

Албанската специфична прокуратура за проведената престъпност и корупцията (СПАК) е почнала следствие против някогашния президент на страната Илир Мета близо два месеца след края на мандата му като държавен глава, оповестява уеб сайтът Екзит.

СПАК е поискала от Централната изборна комисия (ЦИК) копие от негова декларация, каквато се подава от всеки претендент, участващ в избори. Документът би трябвало да включва информация за материалното състояние на лицето, правосъдното му минало и други въпроси и некоректното му попълване или невключването на информация съставлява престъпно закононарушение.

" Във връзка с интереса на доста публицисти към СПАК поради настояването, което СПАК изпрати на ЦИК, прецизираме, че настояването е част от следствия, които се водят от Специалната прокуратура в границите на наказателно произвеждане, записано въз основа на показания на жителя Хали Валтери. Не разполагаме с друга информация, която да предоставим. Разследванията не престават ", заяви СПАК.

Бившият народен представител Халит Валтери упрекна през юни Мета в " дейна и пасивна корупция " в частния бранш, укриване на имущество, неплащане на налози и отговорности и корист със служебно състояние.

" За задачите на следствието по това наказателно произвеждане ние изискахме копие от декларацията на лична отговорност според закона " За гарантиране на честността на лицата, които са избирани, назначавани или заемат публични длъжности ", подадена от някогашния народен представител Илир Мета ", се показва известие на СПАК.

По-рано тази седмица Мета съобщи, че има намерение да съди Службата по досиетата поради известието, че е бил осведомител на печално известната комунистическа загадка работа " Сигурими ". Това би трябвало да му попречи да се кандидатира за публичен пост, само че предходно решение, което го дефинира като " чист ", не предстои на законово обжалване, отбелязва уеб сайтът.

" Не съществуват и не може да съществуват досиета за Илир Реджеп Мета... Казвам ви, че на 1 септември ще заведа дело против службата за операция на досиетата и нарушавания ", съобщи Мета на конференция.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР