Албанската прокуратура поиска сваляне на депутатския имунитет на бившия вътрешен

...
Албанската прокуратура поиска сваляне на депутатския имунитет на бившия вътрешен
Коментари Харесай

Албания иска арест за бившия вътрешен министър заради наркотрафик

Албанската прокуратура изиска събаряне на депутатския имунитет на някогашния вътрешен министър в кабинета на Еди Рама Саймир Тахири заради присъединяване му в наркотрафик.
Искането бе отправено единствено ден откакто италианската полиция изпрати публични документи и над 400 страници със стенограми от подслушвани диалози, от които излиза наяве, че близки сътрудници на албанския министър председател Еди Рама и Саймир Тахири вземат участие в наркотрафик.
От един от телефонните диалози излиза наяве по какъв начин наркотрафикант дава обещание на Тахири 50 000 евро, в случай че " той си затвори очите " при прехвърлянето на огромно количество марихуана от Албания в Италия. Медиите в Тирана дефинират случилото се като следващия тежък скандал обвързван с кабинета на Рама, написа БГНЕС.
Прокуратурата изиска от " парламентарната мандатна комисия да получи позволение за арест, обиск и отнемане от независимост на някогашния вътрешен министър ".
Недалеч от вкъщи на Тахири от през вчерашния ден след обяд има масирано полицейско наличие, в това число и на спецчасти. Къщата на Тахири се намира в елитния квартал на Тирана. Ако той бъде приет за отговорен по обвиняването за присъединяване в наркотрафик може да получи до 32 години затвор. Минималната присъда е 14 години.
" Не бързайте. Изчакайте малко. Все още нищо не сте чули ", сподели самият Тахири пред медиите през вчерашния ден следобед. Този коментар на някогашния вътрешен министър се приема като директна опасност към Еди Рама.
Много бързо по-късно самият министър председател Рама написа в личния си профил във Facebook, че чака " Саймир да потвърди, че няма никаква връзка с тази незаконна история ".
Лидерът на опозиционната Демократическа партия Люлзим Баша и Моника Круемади от Социалистическото придвижване за интеграция доста остро сложиха въпроса за оставката на Рама и задържането на Тахири. В Тирана се появиха и информации, че Тахири " се опитал да се самоубие ".
Предаването на стенограмите от подслушаните телефонни диалози става единствено няколко седмици откакто в Италия бе задържан Моси Хабити, който се счита за " Балканският Пабло Ескобар ".
Хабити ръководеше една от най-големите незаконни групировки " Хабилай ", която контролираше наркотрафика към Италия.
Преди два дни албанската полиция задържа 4.5 тона марихуана на пристанището във Вльора, който представители на " Хабилай " са се пробвали да трансферират контрабандно към италианските крайбрежия. " Полицейската интервенция бе извършена сполучливо с помощта на съдействието с Прокуратурата ", сподели зам.-директорът на полицията Ребан Яупи.
Снимка : Архив
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР