Албания ще се оттегли от балканския „мини Шенген”, ако Косово

...
Албания ще се оттегли от балканския „мини Шенген”, ако Косово
Коментари Харесай

Лоши новини за „малкия Шенген”

Албания ще се отдръпна от балканския „ мини Шенген”, в случай че Косово не бъде включено в тази форма на съдействие. Това съобщи албанският министър на външните работи Гент Цакай, представен от БГНЕС.

По думите му, министър председателят Еди Рама е сложил изискване, което няма да бъде предмет на договаряния – в случай че Косово не взе участие в това съдействие, Албания ще се отдръпна незабавно от него.

Косово е алена линия за Албания във връзка с съдействието с страните от Западните Балкани.

Според министърът, терминът „ мини Шенген” би трябвало да се промени.

Той припомня, че първата среща е била в тристранен формат, само че се чака провеждането на съвещания с Черна гора, Хърватия и Косово и по този начин самодейността ще се трансформира в многостранна.

БГНЕС напомня, че самодейността „ мини Шенген “ е антибългарска и антиалбанска по своя план и има за цел да възвърне въздействието на Сърбия в страните от Западните Балкани. Белград желае да заеме преобладаваща позиция в района, този път употребявайки една чисто икономическа самодейност. Нейната реализация ще даде тежест на Сърбия и ще й разреши да продължи своята арогантна политика по отношение на своите съседи – преди всичко България и Хърватия.

В Косово остро се опълчват на „ мини Шенген “, тъй като чудесно схващат транспарантните замисли на Белград във връзка с прилежащите страни. Там си дават ясно сметка, че всякаква форма на интеграция, отвън Европейския съюз, с присъединяване на Сърбия ще възроди в последна сметка великосръбскиия национализъм, който не е потребен за никого в района и който беше наказан от историята през 90-те години на предишния век.

Политиците в Прищина са безапелационни, че единственото бъдеще на тяхната страна, както и на останалите страни от Западните Балкани е в Европейски Съюз, а не в някаква друга предварителна форма на интеграция, каквато е така наречен „ мини Шенген “, предлаган от Белград.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР