Албания се съгласи временно да даде подслон на хиляди мигранти,

...
Албания се съгласи временно да даде подслон на хиляди мигранти,
Коментари Харесай

Албания се съгласява да настани временно мигранти, които стигнат до Италия, докато молбите им за убежище се обработват

Албания се съгласи краткотрайно да даде заслон на хиляди мигранти, които стигнат до Италия, до момента в който италианските управляващи обработват техните молби за леговище

От FRANCES D'EMILIO Associated Press, 6 ноември 2023 година, 12:53 ч.

РИМ -- Албания се съгласи в понеделник да даде краткотраен заслон на някои от хилядите на мигранти, които доближават италианските крайбрежия, до момента в който молбите им за леговище се обработват, предлагайки на своя комшия оттатък Адриатическо море известно облекчение при ръководството на някои от идващите.

Новаторската самодейност беше оповестена, откакто италианският министър председател Джорджия Мелони се срещна в Рим с албанския министър председател Еди Рама.

Съгласно договорката Италия ще заплати за построяването на два центъра в Албания, които могат да поемат до 3000 мигранти едновременно. Децата и бременните дами ще бъдат изключени от проекта. Ако Италия отхвърли молбите за леговище, Албания ще депортира мигрантите. Албания също ще обезпечи външна сигурност за двата центъра, които ще бъдат под италианска пълномощия, сподели Мелони пред кореспонденти. защото 36 000 мигранти могат да бъдат изпратени за обработка на албанска територия годишно. Това може да помогне за облекчение на хроничното претъпканост в центровете за първична обработка на молби за леговище в Италия, където през последните години стотици хиляди мигранти стъпиха след рисковани морски пътувания през Средиземно море от Либия, Тунис, Турция и други страни.

Италия потърси повече взаимност, основно на вятъра, от други страни от Европейския съюз, за ​​да й помогне да се оправи с огромния брой идващи. В понеделник се обърна към Албания, която се надява да се причисли към блока.

Мелони изрази признателност на Рама за предлагането на помощ. Албания „ е освен другар на Италия, само че и другар на Европейския съюз “, сподели тя пред кореспонденти, до момента в който бе обградена от премиера. Албания „ се държи по този начин, като че ли е една “ от членовете на Европейски Съюз, добави министър председателят.

Италия е огромен тласък за кандидатурата на Албания за присъединение към Европейския съюз.

Лидерът на Албания на собствен ред изрази признателност от името на албанците, които откриха леговище в Италия и " избягаха от пъкъла и си показаха по-добър живот ". Това беше отпратка към притока на албанци към Италия при започване на 90-те години.

През 1991 година към 20 000 албанци пристигнаха на един рисково препълнен ферибот, който стигна до югоизточната част на Италия област Пулия. Измина по-малко от година от оповестяването на политическия плурализъм в тази страна, която в продължение на десетилетия, по време на комунизма, беше затворена за огромна част от света, и единствено месеци след първите демократични избори. Бедността беше необятно публикувана, в това число самун в дефицит и албанците виждаха Италия като собствен „ западен прозорец “. Много от албанците се откриха в Италия, откриха работа и сътвориха фамилии.

Досега тази година 145 000 мигранти са пристигнали по море в Италия на негодни за корабоплаване лодки на контрабандисти, спрямо 88 000 през същия интервал на предходната година.

Много от мигрантите не дават отговор на изискванията за леговище, тъй като се стремят да изоставен бедността, а не гонене или война. Но до момента в който те чакат дефинитивни решения, доста от тях се насочат към Северна Европа, където се надяват да намерят семейство или работа.

Съгласно съглашението, реализирано в понеделник, италианските управляващи ще да се оправят с процедурите за слизане и идентификация в албанското пристанище Шенджин, на към 75 километра (46 мили) северозападно от Тирана, албанската столица.

Новите центрове би трябвало да бъдат подготвени и да работи до идната пролет, сподели Мелони.

Рама сподели, че географията на Италия, с нацията, стърчаща на юг през огромна част от Средиземноморието, е „ нейното проклинание. Когато влезете в Италия, вие влизате в Европейски Съюз. "

Съгласно разпоредбите на Европейски Съюз нацията, в която търсещите леговище за първи път са стъпили, би трябвало да обработи техните молби, даже в случай че мигрантите желаете да отидете другаде.

——-

Репортерът на AP Лазар Семини способства от Тирана, Албания.

Следвайте световното отразяване на миграцията на AP на https://apnews.com/hub/migration

 ABC News

Важни истории

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР