Албания продължава напред с плана си да започне да продава

...
Албания продължава напред с плана си да започне да продава
Коментари Харесай

Балканска държава ще издава златни визи, въпреки критиката на ЕС

Албания продължава напред с проекта си да стартира да продава паспорти на богати чужденци и вложители, макар многократните рецензии от страна на Европейския съюз (ЕС). Междувременно Брюксел предизвестява, че тези проекти опонират на полезностите на Съюза и че това може да попречи на Албания да се причисли към Алианса.

Албанското държавно управление обмисля наемането на частни компании, които да популяризират схемата измежду чужденци. Бледар Скендери, който управлява Агенцията за създаване на специфични стратегии за поданство, основана през 2020 година, изясни, че те единствено „ изследват и възнамеряват да наемат интернационална компания, която ще разпространява албанските паспорти “. Самото даване на поданство и нужните инспекции за сигурност ще останат под юрисдикцията на страната.

Към днешна дата държавни чиновници отхвърлиха рецензиите на Европейски Съюз по въпроса като пристрастни, настоявайки, че програмата няма да съдържа корупция и ще има единствената цел да притегли вложители, а освен тези, които търсят албански паспорт.

Както Брюксел означи в последния си отчет за 2021 година: „ По отношение на правата на поданство, наредбата на Закона за поданството, признат през юли 2020 година, към момента може да докара до основаването на скица за поданство на вложителите. Такива схеми крият опасности във връзка с сигурността, прането на пари, укриването на налози, финансирането на тероризма, корупцията и проникването на проведената престъпност и са несъвместими със законодателството на Европейски Съюз. Като страна претендент Албания би трябвало да се въздържи от създаването на такава скица “.

Албанският министър председател Еди Рама поддържа самодейността от 2019 година, откакто участва на конференцията „ Златен паспорт “ в Лондон. Той счита, че програмата за поданство посредством вложения има " голям капацитет " за страната.

През 2020 година Албания одобри закон за поданството, който включва член, предусещащ даването на поданство в „ специфични случаи “. Според първия, поданство може да бъде предоставено на непознат жител, който е навършил 18 години, в случай че не съставлява опасност за публичния ред и националната сигурност, както и в случаите, когато Албания има народен интерес или интерес в региона на образованието, науката, изкуството, културата, стопанската система и спорта. И във втория случай може да се получи посредством специфични стратегии.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР