Албания и Косово са с най-ниските минимални заплати в Европа,

...
Албания и Косово са с най-ниските минимални заплати в Европа,
Коментари Харесай

Албания и Косово са с най-ниските минимални заплати в Европа

Албания и Косово са с най-ниските минимални заплати в Европа, демонстрират данни на албанския статистически институт, представени от осведомителния уебсайт Албениън дейли нюз.

В началото на 2020 година минималната брутна заплата в Албания е била 213 евро, а по данни на института над 320 000 души, или близо една трета от работещите в страната, се обезпечават на минимална заплата, предава Българска телеграфна агенция.

Макар че минималната заплата в страната бе повишавана няколко пъти, тя си остава най-ниската в Европа, с изключение на Косово, където ниските приходи са една от аргументите за всеобща емиграция.

Европейската статистическа работа Евростат не регистрира данни за Косово, само че съгласно публични данни в страната минималната заплата сега е 130 евро за служащи под 35 години и 170 евро за тези над 35 години. Минималната заплата в Косово не се е трансформирала от 2011 година, до момента в който цените са се повишили.

От другите страни в Западните Балкани /по данни на Евростат/ в Северна Македония минималната заплата е 282 евро, в Черна гора 331 евро, а най-високата минимална заплата в района е в Сърбия - 343 евро.

Общо в страните от района минималните заплати са доста по-ниски от страните от Европейския съюз, отбелязва уеб сайтът. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР