Акушерките в Кипър обявиха, че включването на тяхната професия в

...
Акушерките в Кипър обявиха, че включването на тяхната професия в
Коментари Харесай

Кипър се бори с културата на цезаровото сечение, подготвя стратегия за естественото раждане

Акушерките в Кипър оповестиха, че включването на тяхната специалност в листата на ЮНЕСКО за нематериално културно завещание е към този момент факт, оповестява cyprus-mail.com.

„ За нас е голяма чест, че акушерството като познания, умения и практики към този момент е част от международното нематериално културно завещание и ЮНЕСКО призна това “, разяснява Стела Леонтиу, началник на Националната организация на медицинските сестри и акушерките.

От организацията обаче са безапелационни, че този триумф може и би трябвало да способства за рационалното консолидиране на обичайните познания с достиженията на актуалната медицина. Кипърските акушерки показват решителност да допринесат за понижаване на ражданията посредством цезарово сечение, които имат доста огромен дял в общия брой раждания в страната.

През 2020 година 61% от ражданията в островната страна са били посредством цезарово сечение, през 2021 година няма особена смяна – делът им е 58,9%, което отрежда на Кипър първото място в Европа по този индикатор.

„ Сега на раждането се гледа като на болест. Забравили сме, че раждането е част от природата “, споделя Стела Леонтиу.

Преди няколко десетилетия раждането в Кипър е изисквало наличието на „ mammou “ – акушерка в дома. Акушерката постоянно е била придружавана от помощничка – „ karkiovastousa “, която е трябвало да дава кураж на родилката и да я поддържа. 

Сега нещата са радикално изменени, само че в другата прекаленост – дамите раждат в болница, само че най-често избират цезаровото сечение, споделят от асоциацията.

Неотдавна министърът на опазването на здравето Попи Канари разгласи, че ръководеното от нея министерство приготвя тактика за естествено раждане и скоро тя ще бъде разисквана в кабинета.

Във встъпителното си слово на научната конференция по сестринство и акушерство в Катедрата по сестринство на Кипърския софтуерен университет (Tepak) тя акцентира, че новата тактика има за цел да усили възнаграждението за естествено раждане и да усъвършенства ролята на акушерките.

Стратегията на Попи Канари за поощряване на естественото раждане се създава от началото на нейния мандат като министър и упованията са ограниченията, заложени в нея, да доведат до действителни промени. 

„ Трябва да се противопоставим на „ културата на цезаровото сечение “, която се е утвърдила в кипърското общество “, разяснява Стела Леонтиу.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР