Акушерки, медицински сестри и лекарски асистенти да могат да разкриват

...
Акушерки, медицински сестри и лекарски асистенти да могат да разкриват
Коментари Харесай

Акушерки и медицински сестри ще могат да отварят свои кабинети

Акушерки, медицински сестри и лекарски асистенти да могат да разкриват свои кабинети или групови практики, в които да правят независимо медицински и здравни грижи. Това взеха решение депутатите с промени в Закона за лечебните заведения на първо четене в Народното събрание през днешния ден с 93 гласа " за ", 6 " срещу " и 52 " въздържали се ".

В кабинетите си акушерките, медицинските сестри и лекарските асистенти ще могат да вършат операции като слагане на инжекции, култивиране на рани и други, както и да правят действия по промоция на здравето, предварителна защита и профилактика на заболяванията. Досега те не можеха независимо да разкриват такива кабинети, а единствено да работят към такива при лекари. Мотивите на вносителите са, че по този начин се дава още една опция за развиване на медицинските експерти, а и ще се облекчи работата в болничните заведения.

През Закона за лечебните заведения се одобряват и такива в този за донорството. С тях се предлага умрял човек, който няма живи близки и родственици, да стане донор на органи, в случай че те са годни за трансплантация. Освен това се регламентира и така наречен кръстосано донорство, което разрешава, в случай че има съвпадане и може да бъде направена трансплантация, органи, тъкани и кафези да се подаряват и от чичовци, лели и братовчеди. Сега законът разрешава това да става единствено от родственици по директна линия.

Промени има и в Закона за здравното обезпечаване, които на процедура официализират разпоредбите за систематизиране на заплатите на лекарите и медицинските сестри. В началото на година те бяха прети в Националния рамков контракт - не по-малко от приходите на болничното заведение да отиват за разноски за личен състав, от които най-малко 80% да са за медиците. Предвижда се заплатите да се разпределят в съответствие 1,6:1 за заплатите на лекарите по отношение на тези на медицинските сестри, лекарските асистенти и акушерките.

Санкции да се постановат на лечебните заведения, в случай че не дават финансовите си доклади и друга административна информация, която контролните органи изискват, планува друга смяна. Ежедневно ще би трябвало да се изпраща и информация до Националния съвет по цени и реимбурсиране от лечебните заведения, които лекуват с лекарства, за които би трябвало да се следи резултатът от лечението. В противоположен случай санкциите ще са в размер от 2500 до 5000 лева

Облекчава се и режима за реализиране на лечебна активност и регистрационния режим на лечебните заведения за извънболнична помощ и приютите. В текстовете е заложено да отпадне условието заявителите да дават лицензия за потребление на източници на йонизиращи лъчения за медицински цели, когато в лечебното заведение се употребява здравно съоръжение с източник на йонизиращо излъчване.

В преходни и заключителни разпореждания се променя Закона за приватизация и следприватизационен надзор, като се планува средствата от продажба на обособени елементи от лечебни заведения с държавно или общинско присъединяване, без значение от размера на това присъединяване, да могат да се употребяват както за вложения, директно свързани с предмета на активност, по този начин и за погасяване на отговорности към кредиторите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР