Акумулираният нов сняг от преминалата буря на 2200 метра надморска

...
Акумулираният нов сняг от преминалата буря на 2200 метра надморска
Коментари Харесай

Лавинни проблеми над Банско, лоша видимост и 29 см нов сняг

Акумулираният нов сняг от миналата стихия на 2200 метра надморска височина в Пирин над Банско е общо 29 сантиметра при слаб вятър от запад-югозапад. Видимостта е неприятна. Температурите са към минус 5 градуса.


Това оповестяват от организацията Avalanche Bulgaria (проект на Българска Лавинна Асоциация), която прави местни наблюдения за снежните условия над най-известния зимен курорт в страната.

Наблюдават се странични навявания, изключително по ребрата на бъндеришки улеи с назад ревю – север-североизток.

„ 30 см нов сняг се смятат за сериозно натоварване, заради което би трябвало да се подхожда с изключително внимание в избора на терен за напредване “, споделят специалистите и дават препоръки: „ В стръмни скатове е значимо да се заобикалят теренни клопки и места с плитка снежна завивка, където може човешкото натоварване да стигне по-лесно до евентуално съществуващи слаби пластове “.

Според данните на Avalanche Bulgaria наклонността е за захлаждане. Вятърът е слаб и се преориентира от североизток.

Очакваните лавинни проблеми през днешния ден и в сряда, 10 януари, в преходния пояс са главно приключвания от изсъхнал сняг. Поради неприятната видимост специалистите по лавинна сигурност нямат наблюдения от алпийския пояс. Там обаче чакат: снежни дъски от новия сняг на всички изложения; снежни дъски от навят сняг, директно под билата на изток-североизток и съвсем сигурни приключвания от изсъхнал сняг на всички изложби. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР