Актьорите от спектакъла на режисьора Диана Добрева Моби Дик в

...
Актьорите от спектакъла на режисьора Диана Добрева Моби Дик в
Коментари Харесай

Актьорите от Моби Дик в Народния театър вдъхновиха художничка да ги нарисува с въглен

Актьорите от спектакъла на режисьора Диана Добрева " Моби Дик " в Народния спектакъл въодушевиха надарената художничка Силвия Богоева да направи черно-бял портрет на всеки един от артистите, нарисуван с въглен. Нестандартната и прелюбопитна галерия беше открита в празничния 14 февруари във фоайето на Първи балкон на театъра, часове преди третата премиера на " Моби Дик ".

Заглавието на изложбата „ Защото на сърцето облекло е лицето “ е откъс от сонет 22 на Уилям Шекспир. В продължение на един месец - доникъде на март, изложбата от 23 портрета – черно-бели рисунки с въглен, може да бъде прегледана в Народния спектакъл „ Иван Вазов “.



Художничката Силвия Богоева дружно със своята преподавателка от НХА проф. Десислава Минчева

На събитието участваха проф. Десислава Минчева, чийто ученик е художничката Силвия Богоева, шефът на Народния спектакъл Васил Василев, режисьорът на спектакъла „ Моби Дик “ Диана Добрева, креативният и постановъчен екип на спектакъла, ръководителят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев, представители на театралната колегия.

„ Докато се раждаше един извънредно трогателен за мен спектакъл – „ Моби Дик “ на режисьора Диана Добрева – започнах серия портрети на актьорите, които вземат участие в него. Еднакви по величина платна. Черно-бели рисунки с въглен. Лицата и ръцете на 12 жени и 11 мъже, измежду които и тези на режисьора. 



Вълнува ме същността на артиста, неговата душа, голямата му самодисциплина, пристрастеността, с която гори в специалността, готовността да отдаде тялото си като инструмент в ръцете на режисьора в името на спектакъла.

Заглавието на изложбата, което за мен най-точно разказва това прекарване, е откъс от сонет 22 на Уилям Шекспир – „ Защото на сърцето, облекло е лицето “, показа създателят на плана Силвия Богоева.

Пред Lupa.bg тя описа, че концепцията да нарисува портрети на всички артисти от един театър се е родила от дълго време и в този момент около основаването на " Моби Дик " в Народния спектакъл съумяла да я осъществя. 



" Благодарна съм на Диана Добрева, че ме позволи да участвам на някои от подготовките. Притеснявах се да не се налагам, само че тя се държа брилянтно с мен. Самите артисти също бяха доста отворени към този план. Част от тях са ми другари, само че около този театър се срещнах с някои нови лица.

Диана Добрева е извънредно надарен за мен човек. Освен режисьорските и драматургичните решения при нея доста мощно се задава и образната част, и музиката. Нейните постановки излизат отвън рамките на думата " театър ", което за мен е извънредно вдъхновяващо ", разяснява Силвия Богоева пред Lupa.bg след откриването на изложбата.



" Самият метод, по който актьорите се отнасят към Диана Добрева също е доста въодушевяващ. Те я обичат същински. Тя също ги обича. Тук има такава хубава сила, толкоз положителна и толкоз уважителна. Прекрасно е.

И спектакълът е извънреден. Много съм щастлива, че бях покрай този развой и че имах опция да го следя. Вдъхновяващо е ", не крие насладата си изобретателната художничка.



Актьорите са театралничили на Силвия Богоева, само че защото са имали интензивни подготовки тя им е направила фотографии и по-късно ги е рисувала по сниманите фотоси, а по-късно в границите на месец нарисувала портрети на всички актьори. 

" Техниката, на която съм се спряла е въглен, тъй като въгленът е най-живописният графичен материал. В същия миг е бърз, жив, одушевен ", показа художничката пред Lupa.bg.

" Някои портрети много ме затрудниха, други станаха от раз. Но всеки портрет за мен беше забавен ", добави тя.



" Пространството на Народния спектакъл беше най-точното място за представянето на тази галерия. Иска ми се актьорите също да се почувстват почетени. Те го заслужават.

За мен актьорите са вдъхновяващи, те са забавни за изобразяване, гъвкави, държаха се брилянтно. Изключителни са. Обичам ги. Много бързо се проведоха, с цел да мога и аз да се оправя с плана ", сподели още Силвия Богоева. Тя показа, че се вълнува по какъв начин самите те възприемат своите портрети.

" За мен е доста необичайно, че множеството ми сътрудници през последните години не се занимават с портрети на артисти. Ако се разноските из Народния спектакъл ще видите един страховит портрет на Апостол Карамитев, рисуван от Дора Бонева. Странно е, че има мъртвило измежду художниците в тази област ", добави художничката.



Силвия Богоева е магистър по живопис в ателието на проф. Ивайло Мирчев и проф. Десислава Минчева в Национална художествена академия. Има 5 независими изложения и участия в над 30 други. Носител е на редица награди, измежду които от Национален юношески конкурс за приложни и изящни изкуства (2009 г.), от Общоакадемичен конкурс за рисунка, НХА (2010 година и 2014 г.), от Второ интернационално студентско биенале на рисунката, НХА (2015 г.), от народен конкурс за млади създатели на изложба „ Нюанс “ (2020 г.).

Отличена е с премия за млад създател, секция „ Живопис “ – „ Млади български художници “ (2020 година и 2022 г.), надлежно за присъединяване си в изложбите „ Портретът “ и „ Биографично: места на претърпяното, сенки от предишното, сенки от бъдещето “.



В спектакъла " Моби Дик " вземат участие: Христо Петков, Владимир Пенев, Ненчо Костов, Пламен Димов, Стелиан Радев, Димитър Николов, Явор Вълканов, Асен Данков, Павлин Петрунов, Кире Гьоревски, Калоян Трифонов, Снежина Петрова, Жорета Николова, Александра Василева, Параскева Джукелова, Биляна Петринска, Вяра Табакова, Ева Тепавичарова, Албена Ставрева, Елена Иванова, Мартина Пенева, Жаклин Даскалова.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР