Актьори от извънстолични театри са отправили питане до Съюза на

...
Актьори от извънстолични театри са отправили питане до Съюза на
Коментари Харесай

Думи на Минеков накараха актьори да "настръхнат", Мутафчиев загатна за подписка за оставка на министъра на културата

Актьори от извънстолични театри са отправили запитване до Съюза на артиститте дали да не стартират да събират подписка, с която да изискат оставката на министъра на културата проф. Велислав Минеков.

Това сподели пред Нова ТВ шефът на съюза Христо Мутафчиев. Причината за това е изказването на Минеков, че е допустимо да бъдат закрити театри. Той се стимулира с това, че единствено за тази година от театрални изкуства загубите са 20 млн. лв.. Според министъра решението на тази обстановка било " чудовищно " - да се спрат " предприятията ", които носят загуба.

" Аз не съм пристигнал, с цел да водя война с проф. Минеков, а да успокоя сътрудниците си. Такова нещо няма да позволим да се случи. Странно по какъв начин проф. Минеков, който е човек на изкуството, не откри вярната дума - " културни институти ". Нарече театрите " предприятия ". Успя да ги съпостави с хазартно подвластни. Да, ние сме подвластни от публиката си. Проф. Минеков сега е беззащитен. Това, което му се струпва на главата е освен да харесваш или не харесваш, а да навлезеш в една система, която е доста сложна за ръководство ", каза Мутафчиев.

И добави:

" Колегите ми от извънстолични театри са толкоз настръхнали, че питат дали да готвят подписка за неговата оставка. Няма по какъв начин да няма отговорности през последните 2 години. Ако не се пълнят залите, няма по какъв начин да има доходи.

Мутафчиев призна, че системата е недофинансирана, напомни думи на самия Минеков, че ще би трябвало да се трансформира в " рекетьор " по отношение на финансовия министър, само че посочи, че не може да се работи на правилото " има човек - има проблем (няма човек - няма проблем) ". Той съобщи, че системата може да се усъвършенства. " Предишният министър на културата на всеки 6 месеца искаше проекти за излекуване от всеки един шеф на спектакъл, който е на загуба ", сподели Мутафчиев.

Според него в целия проблем няма политика.

" Нашата работа е да успокоим бранша, да го балансираме ".

И посочи, че Съюзът на артистите не може да предлага проекти са оптимизация на системата, само че може да бъде част от работни групи, които да изготвят подобен проект.

" Театрите вършат недостиг освен поради постановките. Сградите имат потребност от прехрана. Системата е недофинсирана ", каза Мутафчиев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР