Актьорът Явор Бахаров иска от Върховния административен съд (ВАС) да

...
Актьорът Явор Бахаров иска от Върховния административен съд (ВАС) да
Коментари Харесай

След присъдата: Явор Бахаров атакува във ВАС установяването на употреба на наркотици

Актьорът Явор Бахаров желае от Върховния административен съд (ВАС) да анулира осем текста от наредбата, по която се открива използването на алкохол и опиати, заяви. Преди два месеца районният съд в Разлог осъди Бахаров дейно на една година затвор и му лиши шофьорската брошура, откакто служители на реда го бяха заловили в Банско да кара криволичейки, под въздействие на алкохол и опиати.
Още по тематиката
С това дело артистът, посредством бранителя си Любомир Таков, стимулира пред Върховен административен съд и правния си интерес да оспори текстовете от Наредба № 1 от 19 юли 2017 година за реда за определяне концентрацията на алкохол в кръвта и/или използването на наркотични субстанции или техни аналози.

Основен акцент в жалбата на Бахаров пред Върховен административен съд е, че би трябвало да бъде анулиран напълно член 20 от наредбата, в който са изброени лабораториите за проучване на проби от кръв и урина. Те настояват, че са създали изследване, което демонстрира, че нито една от лабораториите няма акредитация за тази си активност. В жалбата се споделя, че неналичието на акредитация на тези лаборатории неимоверно нарушава правото на отбрана и на обективен развой на обвинените и подсъдимите .

" Компрометираността на взетите, съхранявани и изследвани от неакредитирани лаборатории проби, които служат като основа на обвиняването, от своя страна би довела до недействителност на предявеното обвиняване, което може да се окачестви като юридически non sense ", се споделя в жалбата до съда.

Другият значителен миг в нея е възражението против неравното отнасяне при търсене на наказателна отговорност от пияни и от дрогирани водачи , защото за използвалите опиати няма въведена долна граница, под която те да не биват преследвани от закона. Това обаче не произтича от наредбата, а от Наказателния кодекс, който в член 343б, не планува позволена приложимост на дрога зад кормилото.

Защитникът на Бахаров упорства също, че би трябвало несъмнено и безспорно да бъде потвърдено, че приемът на опиати е довел и до смяна в съзнанието или държанието му, които са го създали и рисков за придвижването.

" Казано по различен метод, не е задоволително единствено да се открият следи от наркотични субстанции в кръвта на лидера или в издишания от него въздух, належащо е държанието му да е повлияно от техния банкет, а това следва да се откри с допустимите от Наказателно-процесуален кодекс доказателствени средства. Това от своя страна значи да има законово планувани референтни стойности, в които да се смята, че деецът е бил повлиян и това нещо се е отразило на усещанията му и държанието или действието на наркотичните вещество, въпреки и намерено в организма му, от дълго време да е отминало, и това по никакъв метод да не се отразява на неговото държание ", написа юрист Таков.

Защитникът на Бахаров отбелязва още, че мерната единица, в която се мери съществуването на метаболити от опиати в кръвта е в съответствие 1:100 000, а не както при алкохола 1:1 000.

Други текстове от наредбата, които Бахаров желае да бъдат анулирани, касаят температурата за предпазване на пробите (чл. 18) и особеното отнасяне (чл. 22, алинея 2 и член 23, ал.1) на използването на дрога и алкохол - кръвните проучвания за алкохол се правят двукратно с указани възможни отклонения, каквито при тестванията за опиати няма.

Върховен административен съд е насрочил делото за 16 март следващата година.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР