Актьорът Валери Йорданов каза по време на пресконференция на министъра

...
Актьорът Валери Йорданов каза по време на пресконференция на министъра
Коментари Харесай

Сагата „Народен театър“ се заплита. Актьорът Валери Йорданов се страхува за живота си

Актьорът Валери Йорданов сподели по време на конференция на министъра на културата проф. Велислав Минеков, че цяла нощ не е спал от терзание. На сутринта е бил в болница, а равнищата на кръвната захар  са му 27.3. Йорданов си е извадил здравно и ще отиде при юриста си, с цел да заведе тъжба против шефа Васил Василев, тъй като той е разрешил всичко това да се случва.

 

Йорданов и колежката му Албена Колева зададоха въпроси към министъра по кое време ще вземе отношение към абсурда в Народния спектакъл, който продължава да се разраства.

 

Йорданов изнесе обстоятелства, които до момента не са били обществено известни: " Имам лист на дългогодишни чиновници, които са напуснали. Вече се притеснявам физически и за себе си, и за сътрудниците. По време на представлението " Хъшове " в антракта падна стената, на която аз трябваше да се катеря. Стената счупи носа на реквизитора и вкара едно момиче в болница. Аз се притеснявам физически за живота си. "

 

Според него случката може да е случай и случайност, само че " щом се стига до там артистът да ревизира декора, дали ще оцелее до края на спектакъла, значи май нещо не е наред ". 

 

Причина за проблемите в здравословното му положение е и издадената заповед от шефа Васил Василев за вътрешно следствие против Морфов.

 

От своя страна шефът на Народния спектакъл Васил Василев укори, че за всичко е отговорен министърът на културата Велислав Минеков. Василев упрекна, че в случай че има

война в театъра, тя е подбудена от служебния министър на културата.

 

Пред Агенция " Фокус " Васил Василев посочи, че на фона на протичащите се събития " Тече един извънредно добър репетиционен интервал, предстоят ни страхотни министър председатели в Народен спектакъл " Иван Вазов " и в случай че има някаква война, тази война не е в театъра, тази война е подбудена от служебния министър Минеков. Не инцидентно в едно от своите изявленията той сподели, че се води " война на разпад ".

 

Василев акцентира, че довечера в Народния спектакъл има премиера на " Великденско вино " с режисьор Явор Гърдев, а на следващия ден е премиерата на " Нора " с режисьор Тимофей Кулябин и паралелно на тях - " Хоро " с режисьор Василена Радева ". Василев разяснява оставките на

Захари Карабашлиев, Явор Гърдев и Александър Морфов:  " Това са едни изключителни обстоятелства, които казвате, само че аз по документи не съм осведомен с тях. Единственият човек, който е напуснал, е Захари Карабашлиев, а другите обстоятелства от кое място излизат и Вие от кое място знаете, аз не мога да разясня ".

 

Василев посочи, че той и Минеков работят в две разнообразни паралелни обстановки: " В театъра в действителност в късия интервал, в който го управлявам, се случват едни интересни постановки, в театъра работят режисьори, които са международни имена. " Той намерено упрекна Минеков, че създава вмешателство в НТ.

 

Василев обърна внимание на зараждащ се проблем в Народния спектакъл: " В момента се зараждат други проблеми в българската просвета, в " Сценични изкуства ". Към днешна дата имаме съществени проблеми с бюджета, който към момента не ни е възложен от Министерството на културата, 5 месеца няма преизчисляване въз основата на методиката на министъра на културата, нямаме изясненост дали ще успеем да подсигурим работните заплати, тъй като това е го взема решение нашият принципал, който към момента не е защитил нашите бюджети ".

 

На въпроса дали към момента Велислава Кръстева е ПР на Народния спектакъл, Василев уточни: " Труден въпрос. Как да ви отговоря на този въпрос? В рамките на трудовото правно отношение всеки си работи в периода, за който е подписан договорът. това са въпроси на битово равнище, които са отвън функционалностите на шефа на Народния спектакъл ".

 

Васил Василев акцентира, че като шеф той дава отговор за положителната креативна атмосфера, както и за осъществяването на програмата, която е защитил, при кандидатстването си за позицията " шеф " на НТ, само че не би могъл да разяснява слуховете, които се носят в общественото пространство и формата на напън от страна на Министерството на културата.

 

Василев заключи обстановката, че нямат значение оставките, тъй като неговата действителност е следната: " В НТ " Иван Вазов " стартира една наклонност на представления, на министър председатели. Само за седем месеца имаме осем образци с трима международни режисьори. Това е хубавото нещо. Народният спектакъл потегля в една нова посока и с един нов образ ".

 

Днес беше последният ден от петицията на хартия, която Валери Йорданов провежда в отбрана на Морфов пред Народния спектакъл. По здравословни аргументи артистът написа във Facebook, че няма да отиде, с цел да събира подписи в поддръжка на режисьора. По-рано Йорданов съобщи, че негов сътрудник е бил принуден да дава пояснения за какво се е подписал в поддръжка на Морфов.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР