Актьорът шеговито приписа пропиляната си младост за победата си на

...
Актьорът шеговито приписа пропиляната си младост за победата си на
Коментари Харесай

Робърт Дауни-младши опитва за първи път наркотици, когато е едва 6-годишен

Актьорът шеговито приписа пропиляната си младост за успеха си на тазгодишната гала по раздаването на премиите “Оскар ”
Още с първите си думи от речта, която произнесе при стъпването си на сцената на Оскарите, с цел да получи статуетката за " най-хубава поддържаща мъжка роля ", за играта си в " Опенхаймер ", Робърт Дауни-младши загатна за " ужасното си детство ". Малко преди този момент пък водещият на събитието, комикът Джими Кимъл, не пропусна да напомни на аудиторията в залата и на феновете пред екраните за дългите години, в които екранният Железен човек е злоупотребявал с опиатите и малко на брой бяха тези, които виждаха светлина в тъмния тунел, в който той беше влезнал.

Актьорът-ветеран, който е играл повече от пет десетилетия, взе наградата на Академията в яростна конкуренция със Стърлинг К. Браун, Робърт де Ниро, Райън Гослинг и Марк Ръфало. Застанал на подиума и държащ трофея в ръка, Дауни-младши се пошегува: " Бих желал да благодаря на моето извънредно детство и на Академията - в този ред. " Той също по този начин благодари на брачната половинка си Сюзън за това, че " го е върнала към живота ", като преди този момент й приписа заслугата, че му е помогнала вечно да се откаже от опиатите.

Робърт Дауни-младши в никакъв случай не е бил човек, който се стеснява да признае своето шарено минало. Баща му за първи път го среща с опиатите на нежната възраст от едвам шест години, което го слага върху безреден път, който унищожи всичките му връзки и в последна сметка го изпрати на най-очакваното място - в пандиза.

Семейството на Робърт Дауни-младши живее ден за ден, а татко му му дава опиати, когато артистът е едвам на шест години

По-малкият от две деца, Робърт е роден в Манхатън, Ню Йорк, през 1965 година и в началото пораства в бохемския квартал Гринуич Вилидж. За детството си споделя, че е бил " заобиколен " от опиати, които се намирали на всички места в дома му.
 С татко си Робърт Дауни-старши
С татко си Робърт Дауни-старши
Снимка: Getty Images
Родителите му били почитатели на контракултурата от 60-те години на предишния век, снимащи ъндърграунд филми, в които майка му Елси нормално взе участие във всичко, което брачният партньор й прави. Въпреки че е повлиял нацяло потомство от по-млади създатели, филмите на паметния режисьор Робърт Дауни-старши в никакъв случай не са били комерсиално сполучливи и фамилията е преживявало ден за ден, живеейки в тясно преустроено таванско помещение.

А артистът, който самичък по себе си щеше да се трансформира в звезда на промишлеността, е единствено на шест години, когато прави първата крачка по своя безреден път към пристрастяването към опиати, което в последна сметка щеше да го води и до в пандиза.
 С сътрудника си Килиън Мърфи, който също взе Оскар за ролята си в
С сътрудника си Килиън Мърфи, който също взе Оскар за ролята си в " Опенхаймер "
Снимка: АП/ Chris Pizzello
Всичко стартира една вечер, в която татко му е хазаин на покер игра в фамилния им дом, когато видя по какъв начин синът му отпива от чаша с бяло вино. Но вместо бързо да издърпа чашата от ръцете на дребния Робърт и даже да му се скара, той му подава цигара с канабис, подканвайки го да си дръпне от нея.

В изявление за Vanity Fair от 2000 година Дауни-старши, който се разболява от Паркинсон и умира през юли 2021 година на 85 години, си спомня: " Всички седяхме в близост, пушехме трева и играехме покер долу в остарелия таван в Уест Вилидж, а Робърт се взираше смешно в мен. Робърт постоянно е бил наблюдаващ на всичко това, даже от доста млада възраст. И тогава му споделих: " Знаеш ли, би трябвало да опиташ малко от това, вместо да пиеш. " Подадох му джойнт. И ненадейно разбрах, че съм направил ужасна, глупава неточност... Дадох на малко дете малко трева, единствено с цел да бъде смешно. "
 Робърт стана един от най-скъпоплатените артисти с ролята си на Железния човек
Робърт стана един от най-скъпоплатените артисти с ролята си на Железния човек
Снимка: Getty Images
Документалният филм на Дауни-младши за Netflix от 2022 година, озаглавен Sr, включва клип от рядко изявление с татко му, снимано през 90-те години на предишния век. " Много от нас смятаха, че би било лицемерно децата ни да не пробват марихуана и други сходни неща. Беше идиотски ход от наша страна да споделяме това с децата си. Просто съм благополучен, че е тук ", споделя тогава той. Запитан дали в миналото се е тормозил, че синът му - който е до него по време на изявлението и очевидно не е в най-хубавата си форма - може да не оцелее, той дава отговор: " Много пъти. "

Проблемите с опиатите няма по какъв начин да не застигнат Робърт, който израства в семейство, в което всички употрбяват някакъв тип дрога и заради тази причина се оказва привързан още от осемгодишна възраст.
 Снимка: Getty images
Разказвайки пред съда за пристрастеността си към кокаина и хероина през 1999 година, той споделя, че " като че ли имам пушка в устата си и съм с пръст на спусъка, само че и одобрявам усета на оръжейния метал ".

Семейството се мести минимум дузина пъти, а Дауни-старши назначава дребния си наследник в несъответствуващи за възрастта му кино функции

Неортодоксалният метод на Дауни-старши към родителството надвишава " елементарната " приложимост на опиати. Той води сина си да гледа филми за възрастни и даже го каства в личните си смущаващи и надалеч несъответствуващи за деца филми. Робърт е единствено на пет години, когато получава първата си екранна роля в неуместната комедия от 1970 година " Pound ", в която актьорите играят бездомни кучета, чакащи да бъдат унищожени.



Баща му не се тормози от възрастта на петгодишния Робърт, давайки му единствената имитация, която написа за него, в която артистът пита един плешив мъж: " Имате ли косми по топките си? "

Две години по-късно седемгодишният Дауни-младши се появява в различен от безумните филми на татко си - уестърн, наименуван " Дворецът на Грейзър ". В него гърлото му е прерязано от сходен на Христос просветител и той би трябвало да гледа по какъв начин личната му майка - също участваща във кино лентата - бива грубо пребита.

Междувременно фамилията се мести най-малко дузина пъти - в Лондон, Ню Мексико, Лос Анджелис и Кънектикът - защото родителите преследват кариерата си, само че за сметка на образованието на децата си. Робърт изяснява, че приемането на опиати се е трансформирало в единствения метод татко му да откри метод да се свърже прочувствено с него.



" Когато аз и татко ми взимахме опиати дружно ", изясни той в изявление от 1988 година, " беше като опит от негова страна да изрази любовта си към мен по единствения метод, който познаваше ".

Родителите му се развеждат през 1978 година, когато Робърт е на 13 години. Първоначално артистът се мести да живее при татко си в Санта Моника, Калифорния. В гимназията проблемите му с опиатите и алкохола ескалират, защото не стопира да купонясва с холивудската си глутница, която включва имена като Шон Пен, Роб Лоу и Емилио Естевес. Те към този момент са звезди и Робърт също е решен да стигне техния холивудски статус.
Дауни-младши напуща учебно заведение на 16 години и се пристрастява още повече
Робърт напуща учебно заведение на 16-годишна възраст, с цел да се занимава с актьорство. Само две години по-късно татко му го отрязва финансово и на него му се постанова да се грижи самичък за себе си. Амбициозната звезда отива в Ню Йорк, с цел да опита шанса си на сцената. Там бързо намира освен работа, само че и романтика, когато - след краткотрайни връзки с бъдещата носителка на " Оскар " Мариса Томей, стартира сериозна връзка с колежката си Сара Джесика Паркър. И двамата по това време са на 18 години. Любовта им продължава пет години, преди наркотичната взаимозависимост на Дауни да стане причина за краха на връзката им. Тогава той към този момент е съумял да пробие в Холивуд, изигравайки ролята на наркозависимо богато дете във кино лентата от 1987 година Less Than Zero.



Следват нови киноучастия, като измежду филмите, в които взе участие, са екшън-комедията Air America от 1990 година, в която си партнира с Мел Гибсън, и в биографичния " Чаплин " от 1992 година, роля, за която получава първата си номинация за " Оскар ".

Същата година Дауни младши се дами за модела Дебора Фалконър, с която имат наследник Индио. Въпреки че към този момент е брачен партньор и татко обаче, това не стопира желанието му да използва дрога. Той даже усилва дозите.

През 1996 година артистът е задържан за шофиране с превишена скорост в пияно положение и е махленски в владеене на хероин, кокаин, крек и незареден револвер. През идващия месец, до момента в който чака правосъдния си развой, съседите му се обаждат в полицията, откакто откриват, че Робърт е влезнал в дома им в наркотична мъгла и е примрял на леглото на 11-годишния им наследник. Същата година на брачната половинка му към този момент й идва прекомерно доста и го напусна.



 

Съдията подрежда на артиста да отиде в клиника за рехабилитация, само че и това не го вкарва в правия път. Той неведнъж пропуща разпоредени от съда проби за опиати, влиза и излиза от пандиза, два пъти се разсънва в локва лична кръв след нахлуване от други пандизчии, преди арбитър най-сетне да изгуби самообладание със звездата и през 1999 година да го осъди и затвори за три години.

Въпреки че излиза през 2000 година и печели " Златен глобус " за осъществяването си на гаджето на Калиста Флокхарт в телевизионната правна драма " Али Макбийл ", той продължава да има проблеми.



Полицията открива кокаин и метамфетамин в хотелската му стая и до момента в който е под условно освобождение, бива открит да се скита из Ел Ей, необут и надрусан. Уволняват го от сериала " Али Макбийл ", завършва връзката му с Калиста и в последна сметка се връща в рехабилитация.

Продуцентката Сюзън Левин е дамата, която избавя Робърт Дауни-младши

През 2003 година Робърт среща продуцентката Сюзън Левин на снимачна площадка. Двамата стартират връзка и артистът й предлага брак. Сюзън му дава отговор, че ще се омъжи за него, което в действителност прави през 2005 година, единствено в случай че той обещае да се откаже вечно от опиатите. Робърт й дава дума да се поправи и отива на терапия, включваща стратегия от 12 стъпки, стартира медитация и кунг-фу и с днешна дата изяснява, че най-силният опиат, който употребява, е кофеинът.
 Актьорът признава, че брачната половинка му Сюзън го е избавила от пъкъла на дрогата
Актьорът признава, че брачната половинка му Сюзън го е избавила от пъкъла на дрогата
Снимка: Getty images
Дауни-младши призна за дългогодишната поддръжка на Сюзън по време на речта си, след успеха си на Оскарите, като сподели: " Бих желал да благодаря на моя ветеринарен доктор - имах поради брачната половинка - Сюзън Дауни. Тя ме откри, избави едно ръмжащо животинче, и ме върна към живота. Затова съм тук. Благодаря ти.`

Неговата кино кариера върви все нагоре и през днешния ден с лекост разсъждава върху своето шарено минало, откакто е излекувал и разрива с татко си. В документалния си филм, базирайки се на мрачното си образование, Дауни-младши споделя в един миг: " Мисля, че би било повърхностно да не обсъдим резултата му върху мен. " Баща му, обезпокоен, мърмори в отговор: " Момче, в действителност бих желал да пропусна тази полемика. "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР