Актьорът Михаил Мутафов е новият почетен гражданин на Варна, решиха

...
Актьорът Михаил Мутафов е новият почетен гражданин на Варна, решиха
Коментари Харесай

Актьорът Михаил Мутафов е новият почетен гражданин на Варна

Актьорът Михаил Мутафов е новият почетен жител на Варна, взеха решение през днешния ден на своето съвещание общинските съветници в крайморския град. Званието му се присъжда за неговия принос към театралното изкуство и за висок професионализъм.

75-годишният Мутафов е на сцената на Варненския трагичен спектакъл „ Стоян Бъчваров “ от 1975 година Досега е изиграл повече от 100 функции, има и над 40 участия в кинопродукции. През годините е печелил доста награди, измежду които „ Варна “, „ Аскеер “, „ Златна роза “, „ Икар “.

Съветниците утвърдиха и носителите на почетни знаци за тази година. Със „ За заслуги към Варна” – златен, ще бъде почетен Държавният куклен спектакъл в града. Отличието е за триумфите на културната институция в приобщаването на детската аудитория към театралното изкуство и по случай 70-годишнината от основаването й.

Същия почетен знак ще получи и Регионалният ефирен център във Варна. Наградата е за приноса му в популяризирането и документирането на обществено-политическия и спортния живот в града, както и по случай 50-годишнината му. Съветниците утвърдиха и номинацията за златен почетен знак на Държавната опера във връзка със 75-годишния й празник и за принос в развиването на изкуството в града.

Със златни почетни знаци „ За заслуги към Варна “ ще бъдат отличени още музикантът Марко Добрев, някогашен шеф на Варненската филхармония, и Иван Иванов за приноса му към развиването на локалния и националния спорт.

По традиция почетните звания и знаци ще бъдат връчени на тържествена гала в Летния спектакъл в Деня на Варна – 15 август.

Началото на традицията за почитане с почетни звания в крайморския град е сложено през юни 1879 година. Тогава кап. Тугарски, полицеймайстер на Варна, е бил отличен за заслугите си към локалната общественост. До през днешния ден близо 170 души са удостоени със званието „ Почетен жител на Варна “. Отличените се вписват в „ Почетната книга на Общината “.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР