Актьорът Ивайло Калоянчев в образа на Бай Ганьо пред паметника

...
Актьорът Ивайло Калоянчев в образа на Бай Ганьо пред паметника
Коментари Харесай

Дойде време да избираме между патриотизма на Алеко и патриотизма на Бай Ганьо

Актьорът Ивайло Калоянчев в облика на Бай Ганьо пред паметника на Алеко

В първия ден на Новата година необичайна акция ще потърси пътищата на актуалния национализъм. Интелектуалци ще се съберат край паметника на огромния български публицист, интелектуалец и държавник Алеко Константинов - Щастливеца, с цел да отбележат и 160 години от рождението му. Но и освен - първият ден от 2023 година с прочит на творчеството на Алеко Константинов те ще потърсят в нашето минало какво значи през днешния ден, в 21 век, да се наречеш родолюбец или патриот, съобщи Нюз.бг.

Мотото на събитието гласи: " Дойде време да се избира сред патриотизма на Алеко и патриотизма на Бай Ганьо! ".

" Събранието е и самобитен митинг срещу подмяната на родолюбието с неговите подправени двойници и изпразнени от наличие знаци. Убедени сме, че любовта към родината не е в празните приказки, непотребните демонстрации и развяването на байраци, а в грижата и практическата работата за нея, в отговорността и спазването на законите ѝ, в отвореността към света. Недоволни сме, че този безмълвен цивилен национализъм, идващ заветите на Алеко Константинов, не е показан в българския парламент и няма място в политическия живот ", декларират уредниците.

Къде: 1 януари 2023 година в 18:00 ч. към паметника на Щастливеца на бул. " Витоша " 67-69 в София.

Актьорът Руси Чанев ще прочете фрагменти от " Бай Ганьо ". Изявление ще създадат проф. Александър Кьосев и писателите Георги Господинов, Михаил Неделчев, Алек Попов, Здравка Евтимова, Теодора Димова, Елена Алексиева, Деян Енев, Калин Терзийски, Иван Ланджев, Кирил Василев и други Накрая ще поканим и искащите от публиката да прочетат обичани цитати.

Поканени са всички фенове на Алеко и единомишленици - жители, физически лица, читатели, цивилен и политически организации.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР