Актьорът Димирът Рачков е сред лекторите на форума Кариера и

...
Актьорът Димирът Рачков е сред лекторите на форума Кариера и
Коментари Харесай

Рачков: Заплатата ми в края на месеца през 90-те години беше долар и половина. 

Актьорът Димирът Рачков е измежду лекторите на форума „ Кариера и живот – за какво в България “ в Лондон, проведен от платформата „ България те желае “/ „ Bulgaria Wants You “ на Иван Христов и Андрей Арнаудов, цитира Българска телеграфна агенция.

„ За да искаш да се върнеш, би трябвало да знаеш какво обичаш в тази страна – хората ли, традициите ли. Всички ние би трябвало да сме ангажирани с общността и развиването на България. Защото какво ще се случи на страната ни не зависи нито от политиците, нито от Америка, нито от различен “, сподели Рачков.  

„ Всичко зависи от нас – да има по-кадърни учители, лекари, всичко. От нас зависи дали и децата ни ще желаят България “, добави той.

Актьорът изрази мнение, че заминаването е обвързвано с „ някаква точка на изкривяване – всеки от вас е осъзнал, че може да бъде благополучен, само че това не може да стане в България “. 

„ Аз съм от поколението на прехода. Това бяха нашите най-силни години. Това бяха годините, в които всеки от нас се бори за фантазиите си “, описа Димитър Рачков. 

Според него пред всеки един младеж през 90-те години е бил пред избора дали да напусне страната. 

„ На хората тогава изобщо не им беше до спектакъл. Имал съм случай в Сливен да играя – на сцената да сме 15 души, и в залата има 12 души. Хората нямаха какво да ядат, какво остава за спектакъл “, разяснява артистът. 

Той показа, че заплатата му в края на месеца през 90-те години е била $ и половина. 

„ Въпреки всичко в никакъв случай не се отхвърлих. Знаех, че желая да бъда артист. Работех на две места. За тази моя фантазия да бъда артист всеки ден изминавах 340 км. Репетирах в Сливен, по-късно заминавах за Китен “, спомня си Рачков. 

Той описа още, че е имал моменти на безизходност, задавал си е въпросът – „ да отпътува ли или да остана “.

„ В последна сметка не отпътувах и не скърбя “, съобщи Димитър Рачков. 

„ Какво щеше да се промени, в случай че бях отпътувал – щях да оправя битовите си неволи, само че щях да пребивавам с чувството, че не съм на вярното място “, сподели артистът. 

Той посочи, че множеството ни сънародници са в чужбина, с цел да изкарват пари и да пращат на роднините си в България. 

„ Но давате ли си сметка дали околните ви имат потребност от вашите пари или от вас? “, попита присъстващите Рачков.

Той описа още, че когато е бил на 20-25 години не е мислил за демографската рецесия, нито дали ще липсва на родителите си. Останал обаче поради фантазията си да стане артист. „ Трябва да сбъдваме фантазиите си в страната ни, а не по други места “, разяснява Рачков. 

„ Парите са средство, само че не са цел. Утре падаш и си до такава степен, и хората няма да се интересуват какъв брой пари си изкарал, а дали си бил добър човек “, изрази мнение той. 

Според артиста ключът към триумфа е позитивното мислене. 

„ Смятам, че ние доста мрънкаме. Вместо да мрънкаме, че нищо не става от тая страна, дайте да се обединим, да се хванем за ръце и да я оправим “, прикани той и в умозаключение съобщи: 

„ Колкото направления да имате на занимаване, би трябвало да имате единствено една за връщане – България. “
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР