Актуалните проблеми по опазване на околната среда бяха представени на

...
Актуалните проблеми по опазване на околната среда бяха представени на
Коментари Харесай

Проведе се обществено обсъждане на програмата за опазване на околната среда на Община Русе за периода 2021-2027 

Актуалните проблеми по запазване на околната среда бяха показани на публичното разискване на Проекта на програмата за запазване на околната среда (ПООС) на Община Русе за интервала 2021-2027 година То се организира в зала „ Св. Георги “ на Областната администрация, а на срещата локалната администрация беше представлявана от шефа на дирекция „ Екология и превоз “ проф. Любомир Владимиров и началника на отдел „ Екология “ Радостина Вуцова.

Планът на Програмата преглежда седем съществени съставни елементи:

– въздух;

– води;

– почви и нарушени терени;

– отпадъци;

– предпазени територии и предпазени зони;

– шум;

– радиационен гама декор и атмосферна радиоактивност.

Анализите оферират редица решения за запазване на околната среда, като за най-наболелия проблем – възстановяване на качеството на въздуха, ще се работи в посока увеличение каузи на транспортните средства в градския превоз, ползващи електрическа енергия или различни горива, за сметка на тези, задвижвани само посредством ДВГ, въвеждането на ограничения за спазването на признатите правила за средногодишната и средноденонощната централизация на ФПЧ10 и ФПЧ 2,5, както и последователно прекосяване към високоефективни системи за отопление.

По отношение на водоснабдяването интерес измежду присъстващите жители провокира предлагането за изследване на опциите за прилагане на дъждовната вода като запас. Предвидено е и да бъдат подхванати ограничения за понижаване на замърсяването на повърхностните и подземните води, както и усъвършенстване на водоснабдителната мрежа.

Възможностите за разделно събиране на характерни потоци боклуци и попречване образуването на нерегламентирани сметища посредством своевременни превантивни ограничения са главните цели, залегнали в раздел Отпадъци. В Програмата е заложено и продължение на непрекъснатия мониторинг на депата в сходство с нормативните условия за недопускане на замърсяване на околната среда.

По време на представянето стана ясно, че през последните години на територията на Oбщина Русе се вижда понижаване на замърсяването на земите и почвите. Разработват се стратегии за екологично земеделие и отглеждане на животни, като се обръща огромно внимание на лимитираното потребление на пестициди и торове в земеделието, в това число и на потреблението на позволени за растителна отбрана препарати. Мерките, които се ползват за запазване почвата от замърсяване, включват недопускане палене на стърнища и следжътвени боклуци, осъществяване на торене с течни, твърди торови маси и изкуствени торове при съблюдаване на разпоредбите за положителни аграрни практики.

Основните рекомендации за ограничение равнищата на шума в градската среда са за поддържане на настилките в положително експлоатационно положение, залесяване на свободни площи и създаване на озеленителни пояси.

Анализът на радиационния гама декор и атмосферната радиоактивност отбелязва, че не се следи наклонност за повишение на обемната характерна интензивност на естествените и техногенни радионуклиди в атмосферния въздух. Не са установени промени над присъщите за съответните региони стойности на характерната интензивност на естествените и техногенни радионуклиди във връзка с необработваеми почви, както и не са открити замърсявания в повърхностните водни тела и седименти.

Основната стратегическа цел на Програмата е повишение качеството на живот за жителите на общината и понижаване до най-малко на риска за човешкото здраве, посредством непрестанно възстановяване на положението на обособените съставни елементи и фактори на околната среда. Подцелите подчертават върху най-важните екологични проблеми на общината, привеждане в унисон с националните и европейските цели, както и разкриване на източници за финансиране – национални и интернационалните стратегии, европейски фондове и други В текстовете е залегнало и основаването на организация за ориентиране на силите на общинските и държавни органи, частния и държавен бизнес, цивилен сдружения, научни организации и жителите на общината към осъществяване на заложените в проекта предпочитани ограничения или за попречване на нови замърсявания.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР