Актуалната тема със сигурността по стадионите в Европа и диалогът

...
Актуалната тема със сигурността по стадионите в Европа и диалогът
Коментари Харесай

Как диалогът между фенове, полиция и клубове помага за сигурността на стадионите

Актуалната тематика със сигурността по стадионите в Европа и разговорът сред почитателите, полицията и футболните клубове беше разисквана на Петата среща на европейската мрежата на Supporters Direct в британския град Уотфорд. От името на България участваха представители на „ Дунав “ Русе и „ Етър “ Велико Търново.

Координаторът за връзка с последователи е активност, регламентирана от Конвенцията на Съвета на Европа за интегриран метод за сигурност, сигурност и обслужване на футболни мачове и други спортни събития.

Докато в България тук-там тя се прави по-скоро на доброволни начала към футболните клубове, в Германия всеки тим си има цялостен отдел със чиновници, отговарящи за почитателите, които се усъвършенстват със специфични курсове, а в Швейцария от това зависи професионалния лиценз на футболните клубове. В Холандия пък от близо 15 години тези хора работят по специфична стратегия с така наречен проблематични последователи.
Стевен Бургер, координатор за връзка с последователите във „ Фейенорд “ Ротердам: Поддържаме непрекъснато контакт с тях, с цел да схванат, че клубът не ги е изоставил и желае до им помогне. Срещаме ги със чиновници и даже футболисти от първия ни тим, с цел да осъзнаят, че клубът е доста повече от тези 90 минути в неделя. Така и те като последователи да са по-отговорни с това, което вършат, пеят или скандират по време на мач.
На срещата в Уотфорд беше разисквано и изработването на нов справочник, който да подкрепя разговора с последователите и останалите страни, виновни за обезпечаването на сигурността и сигурността на стадионите.
Цветомир Бояджиев, координатор за връзка с последователите в „ Етър “ Велико Търново: Очаквам там да има много по-конкретни насоки за справяне в избрани обстановки - какво би трябвало да се направи, към кого би трябвало да се обърнеш, на кого да се обадиш първо, с кого би трябвало да се свържеш или би трябвало ли да се намесваш.
На стадиона на британския „ Уотфорд “, чиято централна естрада е кръстена на някогашния клубен президент – сър Елтън Джон, съществува и сензорна стая. В нея в деня на мача идват фамилии с деца с аутизъм. Тя е изолирана по този начин, че извън хората виждат единствено рисунката на жълто-черните флагове на „ Уотфорд “. Отвътре обаче децата могат да виждат публиката и да привикват с наличието на повече хора и техните страсти.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР