Актуализацията на бюджета за 2021 година и преговорите за проекто-бюджета

...
Актуализацията на бюджета за 2021 година и преговорите за проекто-бюджета
Коментари Харесай

Кметът на Монтана разясни допълнителните средства за общините до края на годината

Актуализацията на бюджета за 2021 година и договарянията за проекто-бюджета през идната година са били значимите тематики, обсъждани на годишната среща на локалните управляващи, заяви кметът на Монтана Златко Живков.
Форумът се организира от 19 до 21 септември в комплекс „ Албена”. На него Живков е показал отчет за решенията, които директно засягат приключването на годината в общините след измененията в Закона за държавния бюджет, направени от 46-тото Народно заседание.
Всички общини ще разпределят в допълнение 100 милиона за целеви и локални действия. За Монтана това са към 910 хиляди лв..
С актуализацията на държавния бюджет се усилват и средствата за превъзмогване на вредите от бедствия и повреди с 15 милиона. Още толкоз се отпускат за транспорт на пасажери по нерентабилни линии във всичките 265 общини. За системата на учебно и предучилищно образование нарастването е с 8 милиона. За предприятието за ръководство на действия по околната среда – 16 милиона. За компенсиране нарасналите разноски на ел. сила на общински, районни и държавни културни институти страната ще отпусне 18 милиона лв. в допълнение.
„ Проблемът с увеличението на разноските на ел. сила е проблем на всичките 265 общини, тъй като не са планувани в бюджетите им”, разяснява Живков.
За организацията на изборите – постоянните президентски и изключителните парламентарни, страната е отредила 133 милиона лв.
На срещата на кметовете Лъчезар Богданов и Петър Ганев от Института за пазарна стопанска система са показали акцията „ 2% в твоята община”. В нея те оферират 1/5 от приходите от подоходното облагане да бъде преотстъпена от страната на общините, в които се генерира този налог. Това са към 800 милиона лв. в допълнение разпределени за българските общини.
„ Това предложение ще бъде обсъждано в договарянията за проето-бюджет 2022 година, посочи кметът Живков. Подготовката за него към този момент е почнала в общините. Преговорите до момента са отлагани от служебните министри, само че най-вероятно ще се наложи да стартират, защото не се чака постоянен кабинет по-рано от декември.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР