Актуализацията на бюджета е невъзможно да бъде разработена. Не се

...
Актуализацията на бюджета е невъзможно да бъде разработена. Не се
Коментари Харесай

Финансовата министърка прогнозира над 11 млрд. дефицит, Асен Василев: Може би, за да си купим евтин руски газ

Актуализацията на бюджета е невероятно да бъде създадена. Не се чака преизпълнение на приходите. Дефицитът може да доближи близо 11,4 милиарда лв..

Това разгласи министърката на финансите в служебното държавно управление Росица Велкова-Желева на брифинг в понеделник. 

„ Приходите са извънредно напрегнати, не чакаме преизпълнение на приходите. Преизпълнение на приходите не е налично, с цел да се извърши една актуализация ”, изясни още тя.

Министърката посочи, че неизбежно ще има „ някаква спестовност ” в финансовите разноски, която ще бъде преструктурирана. Тя обаче нямало да бъде в размера, който се обсъждал в публичното пространство.

„ Ще има спестовност към финансовите разноски, само че те няма да са в огромен размер. Служебното държавно управление ще преразпределя средства от бюджета, с цел да се финансират други непредвидени разноски ", сподели още тя.

Като образец уточни над 70 млн. за провеждането на предварителните парламентарни избори.

" Няма да се теглят задължения, с цел да се финансират нови разноски. Инфлацията е движена от цените на енергоносителите и храната. Очакваме тя да падне през 2023 година поради стесняване на потреблението ", добави служебната министърка.

" Има мнения, че съществуват обилни благоприятни условия на бюджета за финансиране на спомагателни разноски - като енергийни помощи и увеличение на приходите, само че те се несъстоятелни. Повод за тези мнения са превишаването на приходите в бюджета към средата на годината и ниските равнища на финансови разноски за интервала. Това е краткотраен остатък, а финансовите разноски са най-вече от фондовете на Европейски Съюз ", сподели Велкова, представена от Българска телеграфна агенция.

Тя даде образец с други години, когато към средата на годината бюджетът е бил на остатък. Велкова добави, че икономии от финансови разноски ще има, само че ще са малко. В бюджетите на общините те са 1,1 милиарда лева, към Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) - 1,2 милиарда лв., а 4 милиарда лв. са от фондове от Европейски Съюз.

Капиталовите разноски към Министерството на защитата са 1,1 милиарда лв., които ще са значими в сегашната мигрантска рецесия и войната в Украйна, а останалите 500 млн. са към към 40 разпоредители с бюджетни средства. Ще има и непредвидени разноски, като да вземем за пример 70-те млн. лв., които са даваха за идните избори и парите, давани за настаняване на украинските бежанци.

Ръстът на Брутният вътрешен продукт през тази година ще е 2,9 на 100, а през идната година - 2,2 на 100. За тази година чакаме закъснение на растежа на Брутният вътрешен продукт през третото и най-много четвъртото тримесечие на тази година, сподели Велкова. Инфлацията ще се забави поради стесняване на потреблението освен в България, само че и в Европейски Съюз, и средногодишната инфлация ще е 12,6 на 100. Догодина инфлацията ще е 5,6 на 100, уточни Велкова.

От гласуваните от Народното събрание 10,3 милиарда лв. за държавен дълг, до момента са теглени 1,8 милиарда лв.. Ще излезем на интернационалните и на вътрешния пазар през идващите месеци, сподели Росица Велкова.

За 2022 година съгласно обновената фискална стратегия (КФП) дефицитът ще е 6 228,4 млн. лв. (4,1 на 100 от прогнозния БВП), а за бранш " Държавно ръководство " недостиг от 6 на 100 от Брутният вътрешен продукт.

За 2023 година прогнозата е за недостиг по КФП от 11 319,1 млн. лв. (6,8 на 100 от БВП), а на бранш " Държавно ръководство " недостиг от 6,4 на 100.

В отговор предшественикът й Асен Василев, запитан от публицисти по време на предизборна обиколка, съобщи:

" Министър Велкова доста добре знае, че изнесеното по-рано е правилно - има остатъци. Казала е, че макар него (излишъкът) не може да се подсигурява, че няма да излезем на недостиг. Само не разбирам тези 12 милиарда (11,4, б.р.), за които е говорила, защо ще се похарачт. Може би, с цел да си купим на ниска цена съветски газ. "
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР