Актуализация на пенсиите до края на годината е възможна при

...
Актуализация на пенсиите до края на годината е възможна при
Коментари Харесай

Ръст на пенсиите с над 8% е възможен още тази година, има варианти и за вдигане на тавана |

Актуализация на пенсиите до края на годината е допустима при настоящ парламент и постоянно държавно управление, които могат да вземат политическо решение по какъв начин да се актуализира бюджетът на държавното публично обезпечаване и, надлежно - в централния бюджет. Това заяви служебният министър Гълъб Донев пред Нова тв.

Служебният екип на общественото министерство приготвя разновидности, по които това може да се случи.

Двата съществени съставния елемент, които дефинират размера на пенсиите, са продължителността на осигурителния стаж и размерът на осигурителния приход, върху който са внасяни вноски. Участват и други съставни елементи с друга тежест, които дефинират самостоятелния размер. 

" Вариантите ни биха могли да бъдат употребявани при актуализацията - в случай че има такава воля - на бюджета на ДОО, тъй че да се получи заслужено нарастване на всички пенсии, които са отпуснати към избрана дата " - уточни министърът.

Единият планува преизчисляване на пенсиите съгласно нова база за застрахователен приход, този през 2018 година Ако идващите ръководещи се спрат на този вид, ще им е нужен запас от над 2,5 милиарда лв. годишно и той ще нараства напред в годините, предизвести министърът.

" За момента с финансовия министър работим за това да покажем източника, който може да покрие този разход в бюджета на ДОО ", сподели Донев.

Ще бъде препоръчан и вид с прихода от 2019 година

Вторият вид за актуализация е посредством увеличение на тежестта на стажа при изчисляването на пенсията. Сега коефициентът е 1,2. Подготвят се разновидности и за коефициент 1,3, и за 1,35, и за 1,4.

Според Донев това е по-справедливият вид, " защото ще обхване по-голяма част от отпуснатите пенсии към сегашния миг, тъй като при пресмятане на пенсията при нова база на осигурителния приход огромна част от пенсионерите - в другите разновидности те са сред 500 хиляди и 700 хиляди души - няма да получат такова нарастване. При втория вид доста по-голяма част ще получат това нарастване ".

Различните разновидности за пенсиите биха ги повишили с 8,5% до 9 на 100. При нов застрахователен приход то би било по-голямо, само че за по-малко хора.

Разработват се и разновидности за нарастване на тавана на пенсиите с 5% до 10%.

Технически актуализация на бюджета и пенсиите може да се направи тази година - уверен е министърът:

" Разбира се, че това може да се случи още тази година. Това е въпрос на законодателна самодейност. Актуализацията на бюджета влиза от избрана дата, оттук насетне стартира преизчислението на пенсиите и, надлежно, от идващия месец - разпределяне на новия размер на пенсиите ".

С нарастването на цените на тока ще бъде нараснал и размерът на енергийните помощи - увери Донев.

От 1 юли стартира набиране на заявки за енергийно подкрепяне. Срокът продължава до 31 октомври. Всички, които попадат в критериите за разпределяне на енергийна помощ, могат да подадат заявление по пощата, електронно, или на място в дирекциите " Социално подкрепяне ".

" Разбира се, че нарастването на цената на тока и парното води и до нарастване на енергийната помощ " - сподели министърът, само че добави, че още не може да се каже с какъв брой и изясни за какво.

" КЕВР разгласи новите цени преди два дни. Трябва да изчакаме 14 дни, с цел да забележим дали ще има обжалване на тези размери на цените. След това специалистите в МТСП работят по това да предложат вид на нарастване и да създадем по този начин, че всички пенсионери, които са получавали през 2020-2021 година енергийно подкрепяне, да не отпаднат от това подкрепяне. "

За измененията в мярката 60 на 40  Донев разясни, че работата на екипа му е съсредоточена в това да има подготвени ограничения за подкрепяне и през есента, когато се чака растеж на заболеваемостта и, надлежно, въвеждането на нови противоепидемични и нови обществени ограничения, да има подготвени модели, които да могат да се приложат незабавно.

" Например когато управляващите разгласят оранжева или алена степен на заплаха, ние да имаме готовата мярка, която незабавно да влезе в действие. Работим със обществените сътрудници, с отрасловите министерства, които и до момента са работили по тези ограничения. Основно в МТСП се приготвят новите ограничения ", сподели Донев.

По отношение на заетостта той съобщи, че се следи връщане на равнищата от предепидемичната конюнктура и понижаване на безработицата, принос за което има и сезонната претовареност.

Над 144 хиляди души са декларирали при регистрация в бюрата по труда, че са съкратени вследствие на коронакризата - сподели още министърът. За всички тези работни места посредством другите ограничения огромна част от тях са намерили работа, заетостта им е непокътната, добави той.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР