Акцизът върху тютюневите изделия няма да бъде повишаван, реши окончателно

...
Акцизът върху тютюневите изделия няма да бъде повишаван, реши окончателно
Коментари Харесай

Цигарите няма да поскъпват. Засега

Акцизът върху тютюневите произведения няма да бъде повишаван, реши дефинитивно Народното събрание.

Това значи, че няма да се стигне до повишаване на цигарите и течностите за електронни цигари през годината. Така обаче в държавната хазна няма да постъпят към 100 милиона лв..

Вчера по същия метод гласоподава и бюджетната комисия, откакто не бе реализирано единодушие от коя дата да влязат в действие измененията.

Тъй като смяната на бандеролите изисква софтуерно време, тя не може да стане в границите на няколко дни.

Промените предвиждаха въвеждане на 4-годишен акцизен календар за увеличение на акциза върху всички продуктови категории тютюневи произведения, с което да се обезпечи бистрота, предвидимост за бизнеса и непоклатимост за потребителите.

Парламентът одобри на второ четене разпореждания от актуализацията на държавния бюджет, с които се трансформира Законът за акцизите и данъчните хранилища.

Предвижда се освобождение от данък на електрическата сила, втечнения нефтен газ и природния газ в период до 30 юни 2025 година " За " тези разпореждания бяха 117 депутати, 110 гласоподаваха " срещу " и трима се въздържаха.

Мярката е за да се подкрепи бизнесът и потребителите по отношение на непредвидения забележителен скок на цените на енергийните артикули, подбудени от повишеното търсене в европейски и международен мащаб. Тя ще бъде осъществена посредством правене на нотификация до Европейската комисия.

С измененията в Закона за държавния бюджет се вкара и понижена ставка на Данък добавена стойност от 9 на 100 за доставки на централно отопление и доставки на природен газ. Мярката ще се ползва до 1 юли 2023 година В същия период ще се ползва и нулевата ставка на Данък добавена стойност за хляба и брашното.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР