Акцията се проведе в навечерието на дебата за ратификацията на

...
Акцията се проведе в навечерието на дебата за ратификацията на
Коментари Харесай

​Имената на 23 жени, убити от мъже, бяха прожектирани върху сградата на НС

Акцията се организира в навечерието на дебата за ратификацията на Истанбулската спогодба

 © Яна Лозева
Имената на 23 дами, убити от мъже в България, бяха прожектирани върху постройката на Парламента в София през вчерашния ден вечерта, в границите на акцията “23 аргументи ”.

Акцията се случи в навечерието на 23 януари 2018 година, когато Председателят на Народното събрание провежда социална полемика по законопроекта за одобрение на Конвенцията на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното принуждение, известна като Истанбулската спогодба.

23-те дами, чиито имена бяха прожектирани на фасадата на Парламента, са единствено дребна част от всички, изгубили живота си в ръцете на сътрудник, родственик или отхвърлен мъж през последните 5 години в България.

“Бройката в акцията е просто знак – всяко едно от тези 23 имена е причина за ратификацията, както и мотив за размисъл по време на дебата на 23-ти януари ”, споделят от Български хелзинкски комитет. Последните убийства на дами хвърлиха светлина върху съществени пропуски в българското законодателство и използването му. Всяка четвърта жена в страната е жертва на домашно принуждение.

Акцията на БХК цели да върне фокуса върху същинското наличие на конвенцията и да спре фалшификациите, подмяната в дебата и умишлените опити да се саботира утвърждението ѝ. Конвенцията е извънредно значим интернационален документ, който дава опция да се одобри повсеместен пакет от ограничения, адресиращи минусите на българската система в предварителната защита, отбраната от и преследването на домашното принуждение и насилието над дами.

Акцията е част от акцията за одобрение на Конвенцията, подкрепена от към 200 български организации.

От Български хелзинкски комитет декларират, че всеки жител може да стане част от смяната, като подпише петицията, настояваща за неотложно одобрение тук: http://bit.ly/2mQ4XNq или се включи в демонстрацията в поддръжка на ратификацията на 23 януари в градинката сред Народно събрание и СУ.
 © Яна Лозева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР