Акцията е била в Германия, България, Кипър и СърбияС активната

...
Акцията е била в Германия, България, Кипър и СърбияС активната
Коментари Харесай

Прокуратурата разнищва мрежа за измами с криптовалута по европейска заповед за разследване от Германия

Акцията е била в Германия, България, Кипър и Сърбия
С дейната поддръжка на Евроджъст и Европол

Софийска градска прокуратура взаимно с Главна дирекция „ Национална полиция “ на Министерство на вътрешните работи извърши дейности по следствие по отношение на интернационална проведена незаконна група за измами с финансови принадлежности при осъществяване на Европейска заповед за следствие, издадена от Федерална Република Германия.

Координираната акция, извършена с дейната поддръжка на Евроджъст и Европол, докара до разбиването на мрежа за измами с криптовалута, настояща от България, Кипър и Сърбия, оповестиха от държавното обвиняване.

Мрежата е работила професионално за основаване на прът центрове, посредством които се смята, че са излъгани голям брой жертви в Германия, Швейцария, Австрия, Австралия и Канада за минимум десетки милиони евро. Голяма част от жертвите са от Германия. При акцията в Германия, България, Кипър и Сърбия са разпознати общо над 250 работни места, претърсени са 4 прът центъра и 18 други обекта, разпитани са над 250 лица и са конфискувани над 150 компютъра, голям брой носители на данни, 3 автомобила, над 1 милион щатски $ в криптовалути и 50 хиляди евро в „ кеш “, обезпечени са 2 първокласни жилището. Задържани са 14 лица в Сърбия и 1 лице в Германия.

На 11.01.2023 година в България е осъществено претършуване на офис на комерсиално сдружение, където са открити 50 работни места, на офис на счетоводна компания, претърсени са 2 домашни адреса, два автомобила, осъществен е обиск на едно лице, конфискувани са компютърни осведомителни данни, документи, мобилен телефон и други Българските управляващи са разпитали 42 лица, от които 6 задгранични жители. Към момента не престават разпитите и на други очевидци, като се чака да бъдат разпитани над 50 лица. Извършва се и приобщаване на счетоводни документи. При акциите в България, Кипър и Сърбия са взели участие 33 немски служители на реда.

По време на следствията по отношение на проведената незаконна група са открити огромни финансови транзакции. За да управлява схемата, групата е управлявала прът центровете от Сърбия и е употребила софтуерна конструкция от България. У нас е записана и се обитава компания, която основава (софтуерно програмира) и управлява онлайн платформи, посредством които се прави лъжливата активност. Счита се, че базата за изпиране на нелегално добитите пари е била в Кипър. Мрежата е привличала евентуални вложители онлайн и постоянно се е свързвала с жертвите по телефона на британски и немски език за да ги примами да създадат дребни вложения. След първичните облаги, жертвите са вложили повече пари, които след това губели.

В поддръжка на трансграничното правосъдно съдействие от Евроджъст е проведен координационен център с Германия, България, Кипър и Сърбия с наличието на специалист по криптовалута от Германия и Европейския център за киберпрестъпления в Европол.

Разследванията на онлайн измамата започнаха през 2021 година от Прокуратурата в Щутгарт, Германия и Държавната работа за престъпни следствия в Баден-Вюртемберг. Акцията е готова на координационна среща, организирата от Евроджъст и извършена през ноември предходната година.

По места акцията е извършена:

- В Република България: от Следствен отдел в СГП взаимно с Главна дирекция „ Национална полиция “ под управлението и надзора на СГП.
- В Република Кипър: от Отдел за киберпрестъпления към полиция в Кипър
- Във Федерална република Германия: от Прокуратурата в Щутгард; Държавна работа за престъпни следствия в Баден-Вюртемберг; Полицейски щаб в Ален и Ройтлинген
- В Република Сърбия: от Специализирана прокуратура за битка с високотехнологичните закононарушения, Служба за битка с проведената престъпност.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР