Акция „Зима” е в разгара си. След 15-ти ноември КАТ

...
Акция „Зима” е в разгара си. След 15-ти ноември КАТ
Коментари Харесай

2/3 от шофьорите не са сложили на автомобилите си зимни гуми


Акция „ Зима” е в разгара си. След 15-ти ноември КАТ ще стартира да глобява водачите, чиито коли не са готови за зимни условия. Пътна полиция ще наблюдават за изправна спирачна система, чисти фарове, предпазен триъгълник, аптечка, пожарогасител, светлоотразителна жилетка и дълбочина на грайфера на гумата – над 4 мм. Глобите са от 50 лева до 500 лева

Затова е значимо да знаем няколко значими неща за зимните гуми.

"Когато времето се затопли, клиентите си икономисват идването центровете за гуми, изчакват да застудее, а тогава се образуват огромни опашки. Според мен е хубаво още от октомври месец, последователно хората да стартират да си сменяват гумите. Една зимна гума, с дълбочина на протектора на 4 мм, постоянно води до по-добър спирачен път”, сподели Александър Гущеров, търговски шеф на център за гуми, в рубриката „ Чети етикета” по bTV.

По думите му 2/3 от водачите към момента не са сменили гумите си, макар че законовият период за това стартира да тече от 1 ноември. Гущеров сподели какви са годните за шофиране гуми и даде препоръки по какъв начин водачите да откриват недостатъци.

Колко дълга може да бъде секундата, дори стотната нехайство, когато сме сложени в рискови условия. Особено при сняг, лед и хлъзгав път – такава симулация направи професионалният инструктор за безвредно шофиране Васил Жеков. „ Аз мога да имам страхотни умения, постоянно може да имате страхотни умения, само че когато нямаме сцепление, сме една кръгла нула”, сподели Жеков.

Чрез специфичен тест драйв на полигон, чиято настилка имитира сняг и хлъзгав път”, професионалният водач показва най-честите неточности на водачите и какви клопки залага пътя при несъобразена скорост. „ Реакцията би трябвало да ти е супер бърза. Говорим за по-малко от секундата. Когато колата загубуи надзор при висока скорост, ти би трябвало да си подготвен да реагираш на стотната. Не познавам водач, който може да реагира с такава скорост!”, безапелационен е Жеков.

В опита участваха двама правоспособни водачи. Станимир Георгиев е водач от 5 години и има самочувствието, че владее автомобила добре.

„ Вътре ние ще забележим безразборното въртене на колана, грубото натискане на спирачки. Това отново са неговите инстинкти за самозапазване. Аз споделям, че с колата би трябвало да се работи с елегантност”, разясни Жеков.

Професионалният водач уточни, че прекомерната религия пречи на водачите, тъй като през зимата има замръзнали сектори, за които водачът постоянно не е квалифициран и няма надзор върху колата, тъй като те не се виждат.

Как можем да спасим живот, да избегнем удар и да запазим хладнокръвие зад кормилото – сподели Васил Жеков. „ Стряскат се и скачат на спирачките. Това е строго неразрешено. С 60 километра, не повече! Влизам в завоя, тревожа се, въртя наляво, надясно и бам – злополука. Това е всеобщият човешки инстикт”, сподели Жеков.

Паниката води до взимането на неверни и доста рискови решения. „ Една от главните неточности на водачите е, че пускат кормилото или прекомерно доста навиват кормилото. Аз употребявам доста по-съкратени придвижвания. Отивам към завоя, предпочитам си захват, с цел да им надзор над волана”, добави професионалният водач.

Всички внезапни придвижвания – с кормилото, както и с педала на спирачката, крият опасности. Има две неща, които ни трябват – книжката, с цел да караме и умеене, с цел да си пазим живота и да не стигаме до произшествия. Това две обособени неща. Важно е обаче да имаме трезва преценка за уменията си на пътя, тъй като самонадеяните водачи са най-опасни.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР