Акция в СвиленградЗаподозрян е за разстрела на писателя Неджип Хаблемитоглу

...
Акция в СвиленградЗаподозрян е за разстрела на писателя Неджип Хаблемитоглу
Коментари Харесай

Бивш полковник от Турция арестуван за убийство преди 20 години

Акция в Свиленград
Заподозрян е за разстрела на писателя Неджип Хаблемитоглу в Анкара през 2002 година

Очаква се да бъде екстрадиран

Полковникът от запаса Левент Гьокташ, търсен с алена бюлетина като обвинен за присъединяване в убийството на писателя интелектуалец Неджип Хаблемитоглу, е бил задържан от българската полиция, оповестиха водещите турски медии. Арестът е бил осъществен от полицията в град Свиленград и се чака той да бъде предаден на турските управляващи.

Левент Гьокташ, който е полковник от запаса, е основният обвинен в организирането на убийството на видния турски интелектуалец и публицист Неджип Хаблемитоглу, който бе убит пред дома си през декември 2002 година Дълги години убийството оставаше неразкрито макар съмненията, че е проведено от членове на групировката ФЕТО на проповедника Фетхуллах Гюлен, която съгласно турските управляващи стои зад опита за прелом през 2016 година в южната ни съседка, писа през днешния ден Българска телеграфна агенция.

След несполучливия пуч турските управляващи се заели съществено с разкриването и наказване на виновниците за убийството на писателя. Миналата година турски съд подреди ареста на Левент Гьокташ за присъединяване в образуване на убийството на Хаблемитоглу. Същият бе посочен като участник в това ликвидиране и във видеопосланията от Дубай на считания за мафиотски необут Седат Пекер.

Левент Гьокташ бе избягал от Турция и по искане на турския клон на Интерпол бе разгласен за търсене с алена бюлетина.
Турските медии оповестиха, че по линия на министерството на правораздаването и Интерпол са почнали процедурите по предаването на Левент Гьокташ на Турция от страна на българските управляващи. Преди време в Украйна бе хванат и различен обвинен за убийството.

Убитият Неджип Хаблемитоглу (48 г.) бе един от първите интелектуалци в Турция, който приказва за заплахата от дейностите на организацията на Фетхуллах Гюлен като мрежа, която под прикритието на религията цели завладяване на властови позиции в страната, както и за разширението на мрежата на Гюлен в чужбина, основно в Германия.

Хаблемитоглу бил учител по история на турската гражданска война в Анкарския университет. Той е и създател на книга, която разбуни духовете в Турция и стана мотив за покачване на обвинявания в шпионаж против немските политически фондации, настоящи в страната.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР