Акция по кръводаряване ще се проведе на 9 и 10

...
Акция по кръводаряване ще се проведе на 9 и 10
Коментари Харесай

Акция по кръводаряване ще се проведе на 9 и 10 май в УМБАЛ Царица Йоанна - ИСУЛ

Акция по кръводаряване ще се организира на 9 и 10 май в обновената част от Спешното поделение на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ сред 8:30 и 12:30 часа, оповестиха от лечебното заведение. 

Всеки, който има предпочитание да подари кръв, може да се запише в особено основана платформа от тук:, допълват оттова. Целта е да се сътвори организация, която да пести времето на кръводарителите. Тези, които не са успяли да се запишат авансово, също няма да бъдат върнали – те могат напряко да дойдат на място в посочените дни и часове.

Акцията е във връзка Международния ден на таласемията – 8 май. Организатор е фармацевтичната компания Нобел Фарма, в партньорство с Експертен център за хемофилия, таласемия и други редки хематологични болести към УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “, както и на Националния център по трансфузионна хематология.

Очаква се в акцията да се включат лекари, пациенти, както и елементарни жители, които биха желали да покажат своята съпричастност с идеята.

Таласемията е рядко, наследствено, генетично заболяване, което се дължи на недостатък на молекулата на хемоглобина, напомнят експертите.  Произвеждат се некачествени червени кръвни кафези със мощно скъсена преживяемост. В резултат наличието на хемоглобин в организма е по-малко от нужното, което пречи на снабдяването на органите с О2 и води до анемия. Става въпрос за тежко заболяване, което продължава до живот. Лечението е стандартно, с регулярни кръвопреливания на всеки 2 до 4 седмици. Този развой води до натрапване на желязо в организма, поради което се постанова ежедневна хелатираща терапия.

Таласемията визира и деца. В УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ се намира най-големият от трите центъра в страната, където се лекуват и наблюдават петдесет и един дребни пациенти с Таласемия майор.

Най-малкият пациент в болнацата е единствено на 11 месеца. Без постоянно кръвопреливане, тези деца могат да живеят най-вече 4 години. При постоянно кръвопреливане, те имат естествен живот като на всички останали свои връстници.

В България към 290 индивида страдат от най-тежката форма на таласемия – таласемия майор. Близо 100 са болните деца, а възрастните са към 190.

Около 2,5% от българите носят у себе си гена на това заболяване. Носителството на таласемичен ген нормално е безсимптомно, само че когато двама индивида с дефектния ген основат поколение, вероятността то да е с таласемия майор е 25%. Децата с таласемия в действителност се раждат от изцяло здрави родители.

Дари кръв, подари живот на дете с таласемия, приканват от УМБАЛ " Царица Йоанна - ИСУЛ ". 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР