Акция на Грийнпийс. Снимка: Скрийншот от видео Активисти на Грийнпийс-България“ провеждат

...
Акция на Грийнпийс. Снимка: Скрийншот от видео
Активисти на Грийнпийс-България“ провеждат
Коментари Харесай

Акция на „Грийнпийс“: Активисти се качиха върху кула на ТЕЦ „Марица 3“, искат отнемане на комплексното й разрешително

Акция на Грийнпийс. Снимка: Скрийншот от видео

Активисти на „ Грийнпийс-България “ организират акция пред Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “ . Те упорстват комплексното позволение на централата да бъде отнето , тъй като съгласно тях не можела да го съблюдава . Призовават Министерството на енергетиката да изготвят проект за извеждането й от употреба със съответните ограничения за отбрана на чиновниците й и не на последно място България да поеме решително към енергийната промяна . Според Десислава Минкова , която взе участие в митинга, Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “ има пренебрежимо дребен принос към българската енергийна система, само че за сметка на това е грамаден замърсител.

„ Тази заран сме тук, с цел да се застъпим за правото на всеки да диша чист въздух. Може би за всички е известно, че през миналите няколко години Димитровград влизаше в новините точно с информация за замърсяването на въздуха. Основна причина за него е инсталацията зад мен – Топлоелектрическа централа „ Марица 3″. Построена през 1971 година, тя е една от най-старите централи в България, които горят въглища и заради неприятното си положение тя не може да действа спазвайки закона. За това сме тук през днешния ден – да отправим обръщение, че сходни съоръжения нямат място в българската енергийна система “, изясни Минкова по време онлайн включване във Фейсбук.

В демонстрацията на екоактивистите са се присъединили представители на 8 страни – Полша, Австрия, Чехия, Унгария, Румъния, Гърция, Хърватия и България. Посланията им са:

„ Искам да вдишвам! “
„ Бъдеще без въглища “

Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “ е една от многото, чиято благосъстоятелност се свързва, с енергийния предприемач Христо Ковачки , разяснява още Минкова. По думите й другите са Топлоелектрическа централа „ Брикел “, Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “, Топлоелектрическа централа „ Сливен “, като огромна част от тях са в неприятно положение и замърсяват околната среда в района.

„ Тази централа стартира да действа още веднъж през 2021 година Успоредно с това започнаха регистрациите със замърсяване със серен диоксид и фини прахови частици. Местните поданици с техника за следене на тези замърсители отчитаха повишение на техните концентрации. В голям брой случаи и в локалната автоматизирана измервателна станция, която се ръководи от Регионалната ревизия по околна среда и водите записва даже превишения на нормите за серен диоксид. Например тези превишения през 2021 година бяха 29 за година. Законодателството разрешава единствено 24. Въпреки че Регионална инспекция за опазване на околната среда предприе ограничения против Топлоелектрическа централа „ Марица 3″ замърсяването продължи и през 2022 година След един изключително сериозен случай през май тогавашните управляващи направиха опит наложително да я спрат. Централата обаче апелира това решение, а съдът разреши да действа до момента в който делото тече. Делото към момента продължава и надлежно централата може да работи, когато реши. Миналата година въпреки всичко тя спря за малко по-дълго време, тогава замърсяването, което изхвърли във въздуха беше толкоз огромна, че заплаши действието на цялата енергийна компания в България. Министрите на енергетиката и околната среда и водите огласиха казуса, а централата разгласи, че излиза в ремонт до края на 2022 година От началото на тази година тя още веднъж стартира да действа в разнообразни интервали. Едва преди 10 дни при започване на октомври още веднъж започва, тогава доста поданици на Димитровград споделиха ужасяващи фотоси на лепкави сажди, които са покрили колите, дворовете и прозорците за една нощ. Тогава централата още веднъж спря за ремонт. Истината е, че централата не може да действа спазвайки закона “ , аргументира се Минкова.

Представители на неправителствената екологична организация са се качили на 50 метровата охладителна кула на централата , като задачата им е да насочат обръщение към българските и европейските управляващи.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР