Акционерите на една от най-големите американски петролни компании Exxon одобриха

...
Акционерите на една от най-големите американски петролни компании Exxon одобриха
Коментари Харесай

Еко-активисти влизат в управлението на Exxon

Акционерите на една от най-големите американски петролни компании Exxon утвърдиха предложение в борда на шефовете на компанията да влязат най-малко двама души, които да са еко-активисти.

Това стана откакто един от миноритарните притежатели в корпорацията – хедж фонда Engine No1, който има дял от 0,02% в компанията – започва още през декември предходната година акция да убеди притежателите на Exxon, че е належащо да се вземат незабавни промени в ръководството на компанията. Според тях корпорацията е прекомерно фокусирана над производството и преработката на петролни артикули, което води до огромен риск за бъдещето й, като се имат поради световните старания за битка с климатичните промени.

„ Този ден ще се отбелязва в историята, като Денят, в който огромните петролни корпорации започнаха да се трансформират “, разяснява Андрю Логан от консултантската компания Ceres, представен от „ Файненшъл таймс “.

Първоначално Engine No1 издигна 4-ма нови претендента за членове на Управителния съвет на компанията. Това предложение беше подкрепено от други огромни акционери на Exxon като огромни пенсионни фондове, като CalPers, CalStrs и Общия пенсионен фонд на щата Ню Йорк.

В последна сметка след дълги договаряния компанията се съгласи в границите на идващите 12 месеца да назначи най-малко 2, а е допустимо и 3-ма нови шефа, които да следват политика на повече

„ Новите шефове ще бъдат хора с опит в провеждането на индустриални трансформации, които да отговорят на рисковете пред компанията в дълготраен проект “, се споделя в известие на хедж фонда.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР