Акциите в Хонконг потънаха най-много от началото на юни, след

...
Акциите в Хонконг потънаха най-много от началото на юни, след
Коментари Харесай

Акциите в Хонконг потънаха най-много за три месеца на фона на проблемите с имотите в Китай, притесненията за лихвите в САЩ

Акциите в Хонконг потънаха най-вече от началото на юни, откакто търговията беше обновена след китайския празник, защото терзанията за слабия пазар на жилища в Китай се усилиха, до момента в който вложителите също бяха загрижени за непрекъснато високите лихвени проценти в Съединени американски щати.

Индексът Hang Seng се намали с 3% във вторник сутринта, защото вложителите се завърнаха от дълъг празничен уикенд. Индексът беше на път за най-лошия си ден от три месеца и най-ниското си затваряне от ноември.

Измерителят е измежду най-зле представилите се показатели в света тази година, спадайки с повече от 12%. Инвеститорите бяха обхванати от терзания по отношение на икономическото закъснение на Китай, срутва на пазара на парцели и търканията сред Пекин и Вашингтон, които хванаха софтуерните компании на прицела.

Миналата седмица Xu Jiayin, създател и ръководител на Evergrande Group, беше арестуван от китайските управляващи по съмнение за закононарушения, разклащане на пазарите и предизвикателство на страхове, че изпадналият в усложнение заможен колос може да бъде изправен пред разпродажба. Потенциален колапс на компанията може да сложи международните пазари още повече на ръба и да ускори натиска върху Пекин да съживи проблематичния си бранш на недвижимите парцели.

Във вторник акциите на Evergrande възобновиха търговията след тридневно прекъсване. Те се покачиха с 16% до 37 хонконгски цента (4,7 американски цента), единствено 1% от цената на пиковата цена през октомври 2017 година

Акциите на Evergrande Property Services също възобновиха търговията, спадайки с 1,7% до 58 хонконгски цента. Отделът за услуги за парцели на Evergrande съобщи в декларация в понеделник, че интервенциите му остават естествени.

Търговията с Evergrande New Energy Vehicle, подразделението на групата за електрически автомобили, остава спряна в очакване на публикуването на известие за „ вътрешна информация “, се споделя в декларация на компанията във вторник.

Хуи Ка Ян, ръководител на строителния бизнесмен China Evergrande, участва на конференция за годишните резултати в Хонконг, Китай, 29 март 2016 година Hui Ka Yan, ръководител на строителния бизнесмен China Evergrande, участва на конференция за годишните резултати в Хонг Конг, Китай, 29 март 2016 година Боби Ип/Ройтерс/ФАЙЛ

Други бизнесмени на парцели се сринаха, натежавайки тежко на пазара. Country Garden Services, подразделението за услуги за недвижими парцели на Country Garden, означи спад от 7,7%. Хонконгската компания за недвижими парцели New World Development се намали със 7,2%.

Загубите идват, откакто данните от промишлеността демонстрираха, че 100-те най-големи разработчици в Китай към момента се борят да се възстановят от слабото търсене от страна на купувачите.

Общите продажби на парцели от 100-те най-хубави строителни бизнесмени са спаднали с 29% през септември по отношение на миналата година, отбелязвайки четвъртия следващ месец на спад, съгласно данни, оповестени от основаната в Шанхай изследователска компания China Real Estate Information Corporation (CRIC) в събота. Те обаче съставляват нищожно усъвършенстване по отношение на август, който записва спад от 35%.

Незначителното усъвършенстване се дължи основно на поддръжката на Пекин за недвижими парцели през последния месец, споделиха анализатори на Nomura в проучвателен отчет от вторник.

Въпреки това, „ продължаващото облекчение на политиката би трябвало да стабилизира продажбите на парцели, само че не е задоволително, с цел да увеличи настроенията на фондовия пазар “, прибавиха те.

Китай вкара поредност от ограничения за стимулиране, с цел да подтиква болния пазар на парцели в страната, в това число понижаване на лихвите по ипотечните заеми и унищожаване на рестриктивните мерки върху закупуването на жилища в китайските градове.

Постоянно високи лихви в Съединени американски щати?

Пазарните настроения бяха повлияни и от опасенията, че лихвените проценти в Съединени американски щати може да останат високи, откакто доходността на държавните облигации на Съединени американски щати доближи 16-годишен връх.

 Работник ръководи машини в текстилна фабрика в Nantong, в провинция Дзянсу в източен Китай, 14 септември 2023 година Работник ръководи машини в текстилна фабрика в Нантонг, в източната китайска провинция Дзянсу на 14 септември 2023 година Stringer/AFP/Getty Images

Доходността на 10-годишните държавни облигации на Съединени американски щати, които се смятат за сурогат на лихвените проценти в Съединени американски щати, доближи 4,7% в понеделник, най-високото равнище от 2007 година

„ Този ​​скок на доходността отразява реакцията на пазара на известията от Федералния запас, което демонстрира уговорката на централната банка да поддържа високи разноските по заеми, с цел да се бори с инфлацията “, сподели Стивън Инес, ръководещ сътрудник в SPI Asset Management.

В Азиатско-тихоокеанския район японският Nikkei 225 се намали с 1,3%, а австралийският S&P/ASX 200 загуби 1,1%. Китайските и южнокорейските пазари останаха затворени за публични празници.

По време на предпазарната търговия в Съединени американски щати фючърсите на Dow паднаха с 0,1%. Фючърсите на S&P 500 и Nasdaq също леко паднаха. В понеделник Dow Jones Industrial Average затвори със спад от 0,2%. Индексът S&P 500 остана без смяна, а Nasdaq се увеличи с 0,7%.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР