Evergrande: Акциите на засегнатия от кризата китайски разработчик се сринаха с 80%

...
Акциите на закъсалия китайски разработчик Evergrande се сринаха с над
Коментари Харесай

Акциите на закъсалия китайски разработчик Evergrande се сринаха с над 80%, след като започнаха да търгуват в Хонконг за за първи път от година и половина.

Акциите са загубили повече от 99% от стойността си през последните три години, докато Пекин налага репресии срещу фирмите за имоти .

Evergrande е в центъра на криза на пазара на недвижими имоти, застрашаваща втората по големина икономика в света.

В неделя фирмата отчете 33 милиарда юана ($4,5 милиарда; £3,6 милиарда) загуба за първите шест месеца на годината.

Въпреки това, това беше подобрение на загубата от 66,4 милиарда юана, отчетена за същия период година по-рано.

Директорите на компанията са предприели редица мерки за подобряване на ликвидността позицията и финансовото състояние на групата“, каза Evergrande в документ до Хонконгската фондова борса в неделя,

Фирмата добави, че нейните приходи за първите шест месеца на тази година са скочили с 44% до 128,2 млрд. юана спрямо година по-рано. Запасите от пари в брой обаче намаляха с 6,3% през същия период.

Акциите на Evergrande бяха спрени от търговия от март миналата година.

По-рано този месец компанията подаде молба за защита от несъстоятелност в САЩ, за да защити активите си там.

China Evergrande подаде молба за защита от фалит в САЩ. Ударената от кризата Evergrande предлага план за преструктуриране

Проблемите в сектора на недвижимите имоти в Китай добавиха към опасенията относно възстановяването след пандемията на втората по големина икономика в света.

Последно месец Evergrande разкри, че през 2021 г. и 2022 г. е загубила общо 581,9 милиарда юана.

По-рано този месец Country Garden, която също е една от най-големите в Китай предприемачи на имоти, предупреди, че може да отчете загуба до $7,6 млрд. (£6 млрд.) за първите шест месеца на годината.

Рейтинговата агенция Moody's понижи рейтинга рейтинг на компанията, цитирайки "повишени рискове за ликвидност и рефинансиране".

Китайската индустрия за недвижими имоти беше разтърсена, когато новите правила за контрол на размера на парите, които големите фирми за недвижими имоти могат да заемат бяха въведени през 2020 г.

Evergrande, който някога беше най-продаваният разработчик в Китай, натрупа дългове от над 300 милиарда долара, докато се разширяваше агресивно, за да стане един от най-големите компании в страната.

Фирмата пропусна решаващ краен срок през 2021 г., тъй като не успя да извърши лихвени плащания по около 1,2 милиарда долара международни заеми.

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10">Evergrande работи за предоговаряне на своите споразумения с кредиторите след просрочване на изплащането на дълга.

По-рано този месец компания подаде заявление за защита от фалит по глава 15 в съд в Ню Йорк.

Глава 15 защитава американските активи на чуждестранна компания, докато тя работи по преструктуриране на дълговете си.

Финансовите проблеми на Evergrande обхванаха индустрията на имотите в страната, като серия от други предприемачи просрочват дълговете си и оставят недовършени строителни проекти в цялата страна.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР