Акциите на Tesla може да се сринат с 90%. Това

...
Акциите на Tesla може да се сринат с 90%. Това
Коментари Харесай

Майкъл Бъри: Акциите на Tesla може да се сринат с 90%

Акциите на Tesla може да се срутен с 90%. Това гласеше към този момент заличен пост в Twitter на известниятинвеститор Майкъл Бъри, който закупи необятна известност с предсказването на рецесията с ипотечните заеми в Съединени американски щати, довела до международната финансова рецесия от 2007-2008., съобщи „ Маркет Инсайдър “.

Той направи паралел със срутва на акциите на Amazon при спукването на дотком балона при започване на века, като книжата на компанията се възвърнаха след години, откакто тя трансформира бизнеса си.

„ Може ли Tesla да падне с 80-90%? След 2000-та година доста акции с високи оценки го направиха. Amazon се срина с 95% преди две десетилетия и промени целия си бизнес, процъфтявайки доста по-късно “, написа Бъри в Twitter.

Шефът на хедж фонд Scion Asset Management означи още, че самият Илон Мъск е декларирал предходната година, че цената на акциите на Tesla е надценена. По това време книжата на компанията се търгуваха за по-малко от една шеста от актуалната им цена.

 „ На 1 май 20202.г цената от 163 $ на акция бе прекомерно висока, и той не се майтапеше “, уточни Бъри, добавяйки линк към публикация на „ Уолстрийт джърнъл “ с коментара на основния изпълнителен шеф на Tesla.

Акциите на Tesla поевтиняха с 16% в първите два дни от седмицата, изтривайки близо 200 милиарда $ от капитализацията на компанията, откакто Мъск попита почитателите си в Twitter дали да продаде 10% от акциите си в Tesla. В анкетата участваха 3,5 млн. души, като 58% дадоха отговор с „ да “.

Бъри поредположи в понеделник, че Мъск желае да продаде част от акциите си, с цел да покрие персоналните си задължения. Мъск има общо 88 млн. акции на Tesla, което се равнява на 36% дял в компанията.

Популярният вложител не един път е атакувал Tesla през годините. През декември 2020 година той дефинира цената на акциите на компанията като „ нелепа “. Тогава цената бе под 600 $ на акция. След края на борсовата търговия в четвъртък тя се равнява на 1063,51 $.

През февруари Бъри съобщи, че в случай че акциите на компанията за електрически коли паднат под 100 $ за акция, няма да има огромни последици за компанията или бранша, а просто ще се постави завършек на безразсъдните спекулации към надценени акции.

На пръв взор този срив от 90% до към 100 $ на акция наподобява рисков, само че е добре да се уточни, че книжата на компанията се търгуваха при сходно равнище през април 2020 година, което не е изключително дълъг интервал от време за пазарите.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР