Акциите на Tesla имаха невероятна 2023 г. Китайският BYD обаче,

...
Акциите на Tesla имаха невероятна 2023 г. Китайският BYD обаче,
Коментари Харесай

Акциите на BYD изглеждат по-добра покупка от Tesla

Акциите на Tesla имаха невероятна 2023 година Китайският BYD обаче, може да е по-добрият залог за електрически транспортни средства през 2024 г.Опитайте се да убедите някого, че има производител на електрически автомобили без име Tesla, който си коства да притежавате, и евентуално ще бъдете посрещнати с празни погледи. Докато Tesla нарастна повече от два пъти праз миналата година, Lucid Group, Fisker и Polestar Automotive Holding бяха ударени, до момента в който Ford Motor и General Motors, въпреки и с повече от годината, изостанаха от показателя S&P 500 с повече от 15 процентни пункта. BYD също изостава, поскъпвайки с към 5%, макар че акциите на Tesla нарастнаха със 107%.BYD обаче не е елементарен производител на електрически автомобили. От една страна, той продава доста електрически коли - повече от Tesla, когато включите неговите plug-in хибриди. Освен това прави пари - почти колкото Tesla. Акциите му обаче не се показаха толкоз добре, колкото производителят на електрически автомобили на Илон Мъск. Всъщност той едвам се е помръднал, макар че облагите на BYD са скочили, което демонстрира, че опасенията за бъдещето на електрическите автомобили са надделели основите.Разбира се, BYD не е Tesla. Докато Tesla създава единствено електрически транспортни средства с акумулатори или BEV, BYD създава както plug-in хибридни модели, по този начин и BEV. Стратегията на BYD също е друга. Нейните коли са по-евтини – междинната кола, продадена от BYD, е била почти с цена от 27 000 $ през третото тримесечие, спрямо 45 000 $ за Tesla – и за разлика от Tesla и нейния световен отпечатък, BYD е фокусирана върху Китай, най-малко към този момент.Стратегията работи. До ноември BYD е продал към 2,8 милиона пътнически транспортни средства през 2023 година, което е със 70% повече от същия интервал на 2022 година и към два пъти повече от темпа на напредък на общия китайски пазар на батерийни коли. Този растеж беше задвижван от продажбите на BEV, които набъбнаха със 73%, до момента в който хибридите набъбнаха с 56%. BEV и plug-in хибридите съставляват повече от 37% от всички нови коли, създадени в Китай през ноември.Днес BYD съставлява повече от една четвърт от всички BEV, създадени в Китай, повече от два пъти повече от каузи на Tesla, откакто завоюва към 14 процентни пункта пазарен дял през последните две години. Вносът на китайски коли предстои на мито от 10% в Европа и 27,5% в Съединени американски щати. И двата района обмислят повишение на митата, което би било попътен вятър за експортния бизнес на BYD.
Все отново възходът на BYD е незабравим и компанията може скоро да продаде даже повече BEV от Tesla. Tesla е продала към 435 000 напълно електрически коли през третото тримесечие, при почти 430 000 на BYD. А Wall Street чака Tesla да достави към 475 000 автомобила през четвъртото тримесечие, до момента в който BYD е на път да достави към 500 000. Това значи, че BYD е на път да детронира Tesla като производител №1 на напълно електрически транспортни средства за първи път, откогато Tesla разпространява технологията с представянето на Model S през 2012 г.„ Tesla и BYD са единствените две компании за електрически автомобили, в които може да се влага през днешния ден “, споделя съоснователят на борсово търгувания фонд Future Fund Active Гари Блек. „ И двата производителя вършат пари с доста разнообразни тактики. “Въпреки тези разнообразни тактики, BYD и Tesla са финансово сходни. И двете компании генерираха съвсем идентична оперативна облага през третото тримесечие - към 1,7 милиарда $, и двете генерираха марж на оперативна облага от малко под 8%. Една огромна разлика: техните оценки. Tesla има голямо преимущество в пазарната капитализация. Акциите му костват към 800 милиарда $, или 64 пъти повече от предстоящите облаги за идващите 12 месеца, до момента в който BYD коства почти 75 милиарда $, или 13 пъти плануваната си годишна облага.Всяка акция може да се търгува за по-високо съответствие цена/печалба, в случай че се чака облагата да пораства по-бързо. Това не е казусът с BYD и Tesla. И двете се чака да усилят приходите си приблизително с 30% годишно през идващите две години. Част от това е, тъй като BYD е китайска компания, основана в Шенжен, до момента в който Tesla е американска компания, основана в Остин, Тексас. Акциите в Съединени американски щати нормално печелят по-високи оценки за вложителите заради разликите в пазарната ликвидност, регулирането и характерните за страната опасности. Акциите в Shanghai Composite се търгуват за почти 10 пъти предстоящите облаги за 2024 година, до момента в който тези в S&P 500 се търгуват за съвсем двойно по-голямо съответствие.Други фактори също могат да обяснят някои от несъответствията. Tesla се преглежда като
залог върху нови технологии като самоуправляващи се коли и предпазване на акумулатори. Анализаторът на J.P.Morgan Ник Лай отбелязва, че вложителите са били загрижени за неналичието на вътрешна технология за самостоятелно ръководство на BYD, като вместо това тя си партнират с други, с цел да я вкарат в нейните коли. Компанията обаче ще бъде хазаин на софтуерен ден на 24 януари, с цел да покаже личните си софтуерни разработки за самостоятелно шофиране, нещо, което Лай счита, че може да бъде значим катализатор за акциите. Той прави оценка акциите като „ Купува “ с целева цена от $34,57, с 34% повече от затварянето в четвъртък.Разбира се, закупуването на BYD не е толкоз елементарно, колкото закупуването на Tesla. Инвеститорите имат главно две благоприятни условия: Те могат да закупят акциите, регистрирани в Хонконг, които се търгуват под тикер 1211 и доближават към 201 HK$ (25,79 $). Има и американски депозитарни разписки или ADR, които се търгуват на гише под борсовия знак BYDDY и костват две хонконгски акции. Въпреки че те се възползват от това, че са регистрирани в Съединени американски щати, търговията на гише значи, че размерът може да бъде дребен.BYD има други благоприятни условия за напредък, изключително когато стане по-глобална компания. През ноември компанията е изнесла повече от 200 000 единици, което съставлява съвсем 8% от общите продажби на пътнически транспортни средства, повече от четири пъти повече от сумата през същия интервал на 2022 година И тези интернационалните продажби са два до три пъти по-печеливши от локалните, съгласно Лай. „ Вярваме, че BYD ще успее да поддържа мощна доходност “, написа Лай.Оценката на акциите не отразява това. Съотношението PEG на BYD, мярка за P/E по отношение на растежа, желан от вложителите коефициент за растеж, е единствено 0,5 пъти, до момента в който Tesla има съответствие PEG от 2.8. По този индикатор акциите на BYD наподобяват като кражба. Уолстрийт несъмнено е склонен. Повече от 90% от анализаторите, покриващи компанията, правят оценка акциите Купувайте със междинна целева цена от $42,62, което е с 65% повече от последните равнища.*Материалът е с аналитичан темперамент и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР